ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ora 14:00 Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat vineri că a primit vestea că nominalizarea sa a fost acceptată de către șeful statului printr-un sms pe telefon cu textul „Succes. Klaus Iohannis”.

Grindeanu l-a sunat imediat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, pe care l-a rugat să vadă dacă numărul de telefon de pe care a primit sms-ul îi aparține președintelui Klaus Iohannis. Acesta a arătat că, după ce i-a verificat numărul de telefon, i-a răspuns: ''Mulțumesc, dl președinte!''.

ACTUALIZARE 30/12 ora 11:00 Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de prim-ministru al Guvernului, deși inițial anunțase că o va face după 1 ianuarie.


„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată", se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale.

Sorin Grindeanu a fost cea de-a doua propunere de premier a coaliției PSD-ALDE, după ce prima variantă, doamna Sevil Shhaideh, a fost respinsă de către președintele Iohannis.

Președintele nu a făcut publice motivele respingerii. Noul prim-ministru are 10 zile la dispoziție pentru a forma cabinetul.


ACTUALIZARE 28/12 ora 21:00 Traian Băsescu a comentat anunțul nominalizării lui Sorin Grindeanu ca premier din partea coaliției PSD-ALDE. Fostul președinte i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu accepte această numire menționând anumite legături pe care le-ar avea Sorin Grindeanu cu structurile de securitate.

„O să fiu foarte sincer deși pare Gică Contră. Nu l-aș numi! Domnul Grideanu a fost susținut de PMP la Timiș. Mi s-a părut un loc potrivit, dar de la Consiliul Județean Timiș în fruntea guvernului e o cale lungă și eu apreciez foarte mult faptul că dânsul este matematician și informatician, dar în momentul de față România are o mare problemă: în ce măsură structurile de securitate controlează decizia politică. Ori faptul că domnul Grideanu a fost membru în comisia de control al serviciilor secrete, a fost elev la Academia Națională de Informații. Mi se pare că este nepotrivită această numire, iar responsabilitatea aici nu este a lui Dragnea. Responsabilitatea este a președintelui să spună ce tip de stat vrea, un stat de dubii legat de controlul structurilor de securitate asupra politicului sau un stat asupra căruia să nu existe aceste dubii. Este un moment în care toată presa, mare parte din populație, este convinsă că în țara asta conduce altcineva decât politicienii. În locul președintelui Iohannis aș fi extrem de exigent cu numirea premierului, și cu  desemnarea decretelor pentru toți miniștrii. Avem nevoie de un moment 0 în care să avem convingerea că politiciul nu este controlat nici de DNA nici de servicii. Ne-a ajuns guvernul Ponta, cu Ponta și toată istoria lui, ne-au ajuns destule", a afirmat Traian Băsescu pentru B1 TV. 

 

ACTUALIZARE 28/12 ora 20:00 PNL a reacționat prin vocea președintelui interimar al formațiunii, Raluca Turcan, care a afirmat că Sorin Grideanu reprezintă o soluție de avarie a PSD și că prin aceasta se vede și o înfrângere a lui Dragnea în interiorul partidului.

„Propunerea PSD de prim-ministru marchează înfrângerea lui Liviu Dragnea în interiorul partidului. După încercarea lui Liviu Dragnea de a guverna Romania pe persoană fizică, prin interpuși, partidul a trebuit să improvizeze o formulă pentru a mai salva din eșecul major înregistrat în ultimele zile. PSD a optat astfel pentru o soluție de avarie, temporară, după respingerea dură a soluției inventate de Liviu Dragnea pentru a beneficia de control total asupra primului ministru. Jocurile interne din PSD stau la baza acestei noi propuneri și nu interesul public, de a avea o guvernare la standarde europene de eficiență și transparență", a scris Raluca Turcan pe Facebook. 

ACTUALIZARE 28/12 ora 18:00 Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit miercuri, ca urmare a deciziei președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea ca Sevil Shhaideh să fie desemnată premier. Liviu Dragnea a anunțat cine este noua propunere pentru funcția de premier din partea PSD-ALDE.

Liviu Dragnea a anunțat că noua propunere a PSD pentru funcția de premier este fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu este în prezent președintele Consiliului Județean Timiș. El a devenit deputat în 2012, dar nu și-a dus la capăt mandatul, deoarece a candidat la alegerile locale din iunie 2016.

 „Am găsit o soluție un coleg care e loial, care are capacitatea să înțeleagă că programul de guvernare e pentru români, că nu merge la Palatul Victoria să-și creeze un pol de putere. Am decis să nu aruncăm țara în criză. Nu a fost o decizie ușoară. Am propus, după ce m-am consultat cu Tăriceanu, ca propunerea noastră să fie Sorin Grindeanu. Nu e agent Hezbollah, Hamas, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Am decis să separăm apele între partid și servicii. Sper ca această propunere să fie luată în serios”, a anunțat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat că și suspendarea președintelui Klaus Iohannis a fost o variantă luată în discuție după ce Sevil Shhaideh a fost respinsă de către Klaus Iohannis, dar că nu dorește să arunce țara în criză.

„Am avut o discuție adâncă, profundă în Comitetul Executiv Național, în care i-am rugat pe colegi să își spună părerea bazată și pe discuțiile cu oamenii din județ. Sigur că a fost un curent în ultimele zile, și ieri, și azi-noapte, și azi dimineață, mii de mesaje în care ne cereau să trecem la suspendarea președintelui. Într-adevăr, avem o armă foarte puternică reprezentată de majoritatea în Parlament, pentru că e puterea dată de popor. În acelasi timp, nu sunt iresponsabil să folosim această armă în a face rău țării", a afirmat președintele PSD.

Președintele PSD a spus că el a fost prima propunere făcută de către colegii săi din partid, dar că nu își dorește ca să forțeze având în vedere că există o lege care îi interzice așa ceva.

„Le mulțumesc colegilor mei. E o mare responsabilitate. Simt această responsabilitate, nu doar a votului colegilor, ci a votului românilor. Am avut o rugăminte. Să îmi fie alături Liviu Dragnea, el fiind cel care a făcut programul de guvernare. E unul foarte clar, pe etape”, a afirmat Grindeanu după nominalizare.

 Premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, după nominalizare, că le cere colegilor din partid și lui Liviu Dragnea să îi fie ''tot timpul alături''.

„În primul rând le mulțumesc colegilor mei pentru votul de azi din Comitetul Executiv. E o mare responsabilitate și simt această responsabilitate, nu doar a votului pe care l-am primit astăzi din partea colegilor mei, ci a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să-l punem în practică'', a spus Grindeanu.

Primul său apel a fost o rugăminte pentru Liviu Dragnea.

„În al doilea rând am avut - dacă se poate spune așa - o rugăminte în fața colegilor din Comitetul Executiv Național, dar în primul rând o rugăminte față de președintele partidului, față de domnul Liviu Dragnea de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa cu care a făcut acest program de guvernare pentru a ajuta la implementarea acestuia. E și un lucru simplu pentru că este un program foarte foare clar, pe etape, dar totodată e și complicat, fiind un program complex, care se referă la foarte multe aspecte, la aproape toate aspectele vieții noastre, de aceea a fost această rugăminte de a-mi fi tot timpul alături, și, sigur, de a mă ajuta dacă această propunere va fi acceptată de domnul președinte Iohannis'', a subliniat el.

ACTUALIZARE 16:30 Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că respingerea ca premier a lui Sevil Shhaideh este un semnal că președintele vrea să declanșeze criza politică și că sunt voci care iau în considerare suspendarea șefului statului. "Urmează să vedem dacă este oportun pentru țară”, a declarat Liviu Dragnea legat de o posibilă suspendare.

 „Am încercat să găsim resorturile care stau în baza acestei decizii. Președintele a sunat-o pe doamna Sevil Shheideh în cursul zilei de joi. După alegeri, am sperat că și domnul Iohannis și instituțiile cu care se consultă au înțeles că românii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor. M-am înșelat. Aceștia oameni nu înțeleg”, a afirmat președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declarație susținută la Palatul Parlamentului, alături de liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

El l-a acuzat pe șeful statului că nu vrea ''sub nicio formă'' să respecte votul din 11 decembrie.

De asemenea, acesta a precizat ca are în vedere chiar suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă va fi oportun pentru țară, așa cum spun unele voci: „Nu voi avea nicio ezitare”, a declarat Dragnea.

 Și Călin Popescu Tăriceanu a sprijinit la rândul său afirmațiile liderului PSD: „Se dorește declanșarea unei crize politice majore. Va trebui sa stăm sa cumpănim bine ce decizie se va lua. Noi nu dorim să băgăm Romania într-o criză politică.”

''Am vorbit cu domnul Tăriceanu, cu domnul Danuel Constantin, cu colegi din partid, și mâine, până mâine seară o să trebuiasă să luăm o decizie. Parafrazând pe cel care a vorbit la 12.00 (Klaus Iohannis, n.r.) vreau să cumpănesc foarte bine, nu între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine și rău pentru România'', a spus Dragnea.

El a menționat că nu va fi o decizie ușoară.

''Nu are rost să ne ascundem după degete. Este o avalanșă mesaje de la oameni care se simt jigniți, care cer cu fermitate suspendarea președintelui. Nu e o decizie foarte ușoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să-l suspendăm pe președinte, nu o să am nicio ezitare'', a subliniat liderul PSD. 

ACTUALIZARE Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Liviu Dragnea trebuie să vină cu o nouă propunere de premier, acum că președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.

Mai mult, liderul UDMR a susținut că votul de învestitură din partea formațiunii sale va depinde de viitoarea propunere pe care o va face Dragnea.

„Nu cred că Dragnea va veni cu aceeași propunere, va veni cu altă propunere. Sunt convins că nu va repeta. Nu se poate repeta. Dacă o dată a fost refuzată persoana doamnei Sevil Shhaideh va fi refuzată și a doua oară. Aici nu se poate juca. Trebuie să vină cu o altă propunere”, a declarat președintele UDMR, pentru Agerpres.

Acesta a mai spus că nu crede că se va ajunge la Curtea Constituțională.

„Președintele are dreptul de a spune da sau ba. Dacă PSD singur ar fi avut peste 50%, ar fi fost o situație un pic diferită, dar și atunci se pune problema dacă cumva argumentele sunt de natura siguranței naționale și a relației cu aliații noștri din NATO, atunci lucrurile se schimbă”, a mai declarat Kelemen Hunor. 

ACTUALIZARE Jurnalistul Ion Cristoiu l-a catalogat pe Klaus Iohannis drept iresponsabil și laș, după ce acesta a decis să respingă propunerea PSD-ALDE de premier, în persoana lui Sevil Shhaideh.

„Uite că nu vrea să o desemneze. Era clar, se știa. Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un agent de influență al serviciilor. Ar fi trebuit să fie cineva care a absolvit Academia de Informații. Nimeni nu a dovedit până acum ceva despre soțul doamnei Shhaideh. Klaus Iohannis e iresponsabil și laș. Nu a expus serviciile. PSD trebuie să meargă cu o a doua propunere. Acum ce o să facă? Să refuze și cea de-a doua propunere?”, a comentat Ion Cristoiu, pentru RTV

ACTUALIZARE Fostul președinte Traian Băsescu spune că respingerea lui Sevil Shhaideh nu trebuie să genereze „o bătălie a orgoliilor” privind desemnarea noului premier, iar Klaus Iohannis și Liviu Dragnea „au obligația să găsească imediat o soluție”.

„Respingerea de către Președintele României a propunerii pentru funcția de Prim Ministru nu trebuie să declanșeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea și Președintele Iohannis au obligația să găsească imediat o soluție”, a reacționat Traian Băsescu.

„Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel și în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlați de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea și Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Președintelui”, a menționat el.

„PS. Maestre Cristoiu, vă asigur că sunteți în greșeală atunci când presupuneți că m-au influențat Serviciile. Nu am avut nicio discuție cu niciun reprezentant al Serviciilor în ultimele luni”, a adăugat fostul președinte. 

 ACTUALIZARE  Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, „salută” decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD-ALDE la funcția de premier.

„Salutăm decizia, în interes național, a președintelui României. Este dreptul constituțional al domniei sale să respingă propunerea și cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat. România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii”, a reacționat Raluca Turcan.

„De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuși, aflat la dispoziția domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunțat că are zeci de mii de specialiști. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi și alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilități și fără condamnări”, a adăugat președintele interimar al PNL.

 Știre inițială

„Solicit coaliției PSD-ALDE să facă altă propunere”, a precizat Klaus Iohannis. Totodată, Iohannis a spus că decizia de a respinge propunerea lui Shaidehh a fost „cântărită cu grijă”.

 „Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziția de prim-ministru.

Am cântărit cu grijă argumetele pro și contra și am decis să nu accept această propunere. În consecință, solicit coaliției PSD-ALDE să facă altă propunere”, a fost în întregime mesajul dat de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a lăsat scena pollitică în suspans înainte de sărbători fără să spună dacă acceptă sau nu propunerea făcută de PSD și ALDE, ca viitorul Executiv să fie condus de Sevil Shhaideh.

Liderii social-democrați au insistat că propunerea lor este foarte bună și că nu există motive pentru un eventual refuz.

În schimb, fostul președinte a ridicat obiecții. Traian Băsescu, liderul Partidului Mișcarea Populară, spune că este o problemă cu soțul lui Sevil Shhaideh, care ar fi un susținător al regimului sirian, condus de Bashar al Assad.

Traian Băsescu este de părere că, din acest motiv, președintele Klaus Iohannis ar trebui să refuze propunerea.