ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rând pe rând, statele membre anunță închiderea parțială sau totală a granițelor, această decizie- luată pentru stoparea răspândirii coronavirusului - ignorând cele mai recente directive trasate de  Comisia Europeană în ceea ce privește managementul frontierelor.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat, luni, adoptarea de către Comisia Europeană a unui set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor.

„Adoptarea acestor linii directoare se datorează inclusiv demersurilor efectuate în ultimele zile de către MAE, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României de la Bruxelles, în contextul blocajelor înregistrate la frontierele unor state europene în privința tranzitului transporturilor rutiere de marfă”, se precizează în comunicatul transmis de MAE.

În privința liberei circulații a persoanelor, liniile directoare prevăd:
 
- obligația statelor membre de a permite întotdeauna accesul propriilor cetățeni și al rezidenților, precum și obligația de a facilita tranzitul altor cetățeni și rezidenți UE care revin în statul de reședință;

- obligația de a nu refuza intrarea pe teritoriul național a persoanelor care sunt vizibil bolnave, însă cu aplicarea de măsuri corespunzătoare de protejare a sănătății publice;

 - posibilitatea statelor membre de a refuza intrarea pe teritoriul național a cetățenilor provenind din state terțe în situația în care cetățenii din state terțe prezintă simptome relevante sau au fost expuși riscului de infecție și sunt considerați că pun în pericol sănătatea publică.

Alături de România, Franța, prin vocea președintelui, Emmanuel Macron, pare susținătoare a măsurilor anunțate de CE. Așa se face că Macron a anunțat, luni, că UE își va închide granițele, frontierele Franței rămânând deschise.

În schimb, rând pe rând, statele membre tind să-ți protejeze cetățenii și anunță închiderea totală sau parțială a granițelor.

Cel mai recent exemplu este cel al Ungariei, care a închis frontierele în noaptea de luni spre marți, luând prin surprindere mii de români aflați la granița dintre Austria și Ungaria.
 
Totodată, Spania a anunțat închiderea frontierelor terestre și instituirea controalelor, în încercarea „de a limita răspândirea coronavirusului", a anunțat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, potrivit AFP și Reuters. Intrarea pe cale terestră în Spania, țară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetățenilor spanioli, persoanelor care au rezidență în Spania, personalului diplomatic acreditat și persoanelor care justifică "o cauză de forță majoră", a detaliat ministrul.

De asemenea, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, Germania a anunțat că închide granițele cu Franța, Austria și Elveția. Cehia și Polonia pun pe primul plan siguranța propriilor cetățeni și aleg să închidă granițele.

Ca o reacție la tendința statelor membre de închidere a frontierelor naționale, Comisia Europene a anunțat că își închide granițele pentru cetățenii din afara spațiului european, măsură care nu pare să liniștească prea mult statele membre. Dimpotrivă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la videoconferința cu premierul Ludovic Orban și miniștrii cu responsabilități în gestionarea epidemiei COVID-19, că marți a avut o discuție telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, arătând că, de principiu, România este de acord cu măsurile propuse de aceasta privind granițele externe ale Uniunii Europene. România nu are granițe naționale, în viziunea actualei conduceri a țării, ci doar este parte a granițelor europene.