România a pierdut definitiv la CEDO procesul privind închisorile secrete CIA. Potrivit AFP, astăzi judecătorii europeni au respins apelurile formulate de țara noastră și Lituania.
 
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România și Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, țara noastră fiind găsită vinovată de încălcarea drepturilor unui deținut din acest centru.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deținut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România. 

Potrivit comunicatului dat publicității de instanța europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Detention Site Black, în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005, scria ActiveNews la vremea respectivă.

CEDO a concluzionat că autoritățile române cunoșteau faptul că CIA va întreprinde acțiuni contrare drepturilor înscrise în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului ale deținutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenție, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.