ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea absolută a românilor își dorește ca partidele politice să facă o politică națională, arată un studiu realizat de IRES.

Astfel, 60% dintre cei intervievați își doresc ca politicienii să ducă o politică națională, în timp ce doar 31% își doresc o politică pro-occidentală. O politică pro-Rusia este dorită de doar 1% dintre români.

În ceea ce privește părerea românilor despre partide, aceasta se împarte în "foarte proastă", 37% și proastă, 36%. Doar 18% au o părere bună despre partidele politice. Majoritatea românilor, 55%, are foarte puțină încredere în partidele politice, în timp ce 37% au puțină încredere și doar 6% au multă încredere în aceste formațiuni.
 
Mai mult de jumătate din partipanții la studiu, 52%, spun că PCR a fost mai bun decât partidele actuale, doar 18% considerând că fostul partid unic a fost mai rău decât actualele formațiuni. Interesant este că în Transilvania și Banat sunt mai multe persoane, 51%, care au o părere bună despre PCR, decât în Moldova, unde doar 49,6% au această părere. 

Majoritatea românilor nu pot să se poziționeze la dreapta sau la stânga eșichierului politic, 33%. De stânga se declară 17%, în timp ce dreapta se consideră 24%. 

 Dacă peste 90% din cei de stânga sunt de acord că statul ar trebui asigure locuri de muncă, locuințe,  82% din cei care se declară de dreapta susțin același lucru. Când este vorba  de încurajarea protecției sociale a persoanelor aflate în nevoie, e normal ca cei de stânga să susțină o astfel de opțiune (97%), dar vedem că și cei de dreapta susțin același lucru în proporție de 93,7%. Când e vorba de încurajarea economiei prin taxe mai mici și cei de stânga și cei de dreapta susțin același lucru în proporție de peste 93%.

Cei mai mulți români sunt membri ai PNL, 36% și ai PSD, 35%. Cu toate acestea, majoritatea respondenților afirmă că PSD este cel mai bun partid al țării, 30%, în timp ce doar 17% creditează PNL cu acest titlu. Pe locul trei se situează ALDE, cu 4%.
 
Studiul integral al IRES poate fi descărcat de aici.
 

UNDE NE SUNT PARTIDELE. Partidele politice din România - percepții și reprezentări by IRES2015