Studiu IRES: Majoritatea absolută a românilor vrea o politică NAȚIONALĂ, nu pro-occidentală sau pro-rusească. Fostul PCR este mai bine văzut în Transilvania decât în Moldova

Majoritatea absolută a românilor își dorește ca partidele politice să facă o politică națională, arată un studiu realizat de IRES.
Astfel, 60% dintre cei intervievați își doresc ca politicienii să ducă o politică națională, în timp ce doar 31% își doresc o politică pro-occidentală. O politică pro-Rusia este dorită de doar 1% dintre români.
În ceea ce privește părerea românilor despre partide, aceasta se împarte în "foarte proastă", 37% și proastă, 36%. Doar 18% au o părere bună despre partidele politice. Majoritatea românilor, 55%, are foarte puțină încredere în partidele politice, în timp ce 37% au puțină încredere și doar 6% au multă încredere în aceste formațiuni.
Mai mult de jumătate din partipanții la studiu, 52%, spun că PCR a fost mai bun decât partidele actuale, doar 18% considerând că fostul partid unic a fost mai rău decât actualele formațiuni. Interesant este că în Transilvania și Banat sunt mai multe persoane, 51%, care au o părere bună despre PCR, decât în Moldova, unde doar 49,6% au această părere.
Majoritatea românilor nu pot să se poziționeze la dreapta sau la stânga eșichierului politic, 33%. De stânga se declară 17%, în timp ce dreapta se consideră 24%.
Dacă peste 90% din cei de stânga sunt de acord că statul ar trebui asigure locuri de muncă, locuințe, 82% din cei care se declară de dreapta susțin același lucru. Când este vorba de încurajarea protecției sociale a persoanelor aflate în nevoie, e normal ca cei de stânga să susțină o astfel de opțiune (97%), dar vedem că și cei de dreapta susțin același lucru în proporție de 93,7%. Când e vorba de încurajarea economiei prin taxe mai mici și cei de stânga și cei de dreapta susțin același lucru în proporție de peste 93%.
Cei mai mulți români sunt membri ai PNL, 36% și ai PSD, 35%. Cu toate acestea, majoritatea respondenților afirmă că PSD este cel mai bun partid al țării, 30%, în timp ce doar 17% creditează PNL cu acest titlu. Pe locul trei se situează ALDE, cu 4%.
Studiul integral al IRES poate fi descărcat de aici.
UNDE NE SUNT PARTIDELE. Partidele politice din România - percepții și reprezentări by IRES2015
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect
Recomandările noastre

Ion Cristoiu a descoperit în Arhiva SRI un nou document epocal privind asasinarea Căpitanului Mișcării Legionare din 29/30 noiembrie 1938, noaptea Sfântului Andrei: ”Avem ordin să-l împușcăm pe Corneliu Codreanu”. FOTO / VIDEO

Este posibil un Război Civil pan-occidental?

Reuters: Putin NU va face Pace în Ucraina înainte de alegerile din SUA din 2024 – Adevăr sau Provocare?

Statul Român către KIEV: Actul final al Conferinței CSCE de la Helsinki prevede posibilitatea modificării frontierelor pe căi pașnice, diplomatice. DOCUMENT AL PARLAMENTULUI ROMÂNIEI CĂTRE UCRAINA, din 28 noiembrie 1991
Subiecte: Alegeri Romania 2016
Organizații: ALDE IRES Partidul Comunist Român (PCR) Partidul Național Liberal (PNL) Partidul Social Democrat (PSD)
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)