ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evenimentele de la Valea Uzului au fost în strânsă legătură cu criza de peste Prut, în Basarabia, susține o sursă politică din cadrul corpului diplomatic românesc, în exclusivitate pentru ActiveNews.

Conform acestuia, la evenimentele de la Valea Uzului au fost avertismentul marilor puteri, în special a axei franco-germane-rusești, asupra a ceea ce se poate întâmpla României dacă se implică în bătălia de la Chișinău.

UDMR și Guvernul de la Budapesta au fost „mâinile” care au pus și întreținut focul de la Valea Uzului, incident complet evitabil pe cale administrativă. Din păcate, afirmă sursa citată, planul a fost favorizat și de niște pioni aflați la București, care au lucrat pentru destabilizarea României.

Prezența inspectorului Cucoș la Valea Uzului a avut rolul de coordona forțele de ordine, astfel încât excesul de zel al vreunui jandarm să nu producă pretextul de care era nevoie pentru o explozie în toată regula. De altfel, în ciuda zgomotului maghiar, la Valea Uzului nu s-a înregistrat niciun incident violent, nicio persoană nu a suferit vreo leziune și neînregistrându-se vreo persoană care să aibă nevoie de îngrijiri medicale.

Ca o confirmare a faptului că prezența sa acolo a încurcat numeroase planuri stă faptul că siteuri maghiare și cu simpatii autonomiste îl identifică drept „vinovat”. De fapt, vina lui Cucoș este că a împiedicat escaladarea conflictului, și deci a zădărnicit iureșul mediatic ce s-ar fi abătut asupra României în acel caz.
Vorbim de siteurile: uh.roneuerweg.ro: , dar și neaoșele Hotnews.ro și G4Media. Gruparea „Hotnews/G4Media” a fost mereu conectată la nucleul de interese franco-german, notează sursa citată.
 
Nu este întâmplător că una dintre cele mai denaturate relatări din presa străină asupra evenimentelor de la Valea Uzului aparține Euronews, agenție media franceză. Nu este întâmplător că Hotnews sau Adevărul au incitat în timpul evenimentelor, anunțând violențe inexistente ce ar fi fost realizate, chipurile, de români, pe modelul „apei otrăvite” din decembrie 1989.

Racordată la acest plan este gruparea USR/PLUS, care prin vocea liderilor săi Dan Barna și Dacian Cioloș, s-au grăbit să recunoască guvernul Maia Sandu de la Chișinău, deși autoritățile române nu au făcut-o, dat fiind faptul că România a susținut până acum regimul Plahotniuc. Cu toate păcatele lui, Plahotniuc nu ar fi permis federalizarea și deci pierderea Moldovei, așa cum își dorește nucleul franco-german, grabnic să se înțeleagă cu Rusia în privința dosarului moldovean și ucrainean.
 
Deși vocale împotriva Rusiei, USR și PLUS au acționat la unison cu Moscova, recunoscând guvernul de la Chișinău în același timp în care a făcut-o și cel rusesc.

Nici președintele Iohannis nu a condamnat acțiunile maghiare, ceea ce nu e surprinzător date fiind conexiunile sale cu Germania și Rusia.
 
În context, fostul consilier guvernamental Petrișor Peiu a scris că la Valea Uzului, România a fost ținta unui atac hibrid. Acesta a arătat că semințele acestui atac au fost puse în 2009, an în care Peter Eckstein Kovacs era consilier pe probleme de minorități al președintelui Băsescu. Recent, Eckstein Kovacs a fost propus de PNL și susținut de USR pentru funcția de avocat al poporului. De altfel, a precizat Peiu, din 2006 și până în 2009 s-a modificat Codul Penal astfel încât doar acțiunile armate împotriva ordinii constituționale sunt pedepsite de lege. O situație ca-n Catalunia ar lăsa România descoperită, pentru că nu există o lege care să pedepsească un astfel de acțiune, scrie Peiu.

Nu este prima oară când apar voci care pun înțelegerile germano-rusești în spatele unor acțiuni de amploare în România. Colonelul (r) Ion Petrescu, reputat analist militar, afirma că interesele germano-rusești s-au aflat și-n spatele protestelor din 10 august 2018.