Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a decis, în ședința de joi, transmiterea către instanța de contencios a unei acțiuni pentru a fi stabilit statutul de colaborator al Securității pentru Traian Băsescu, informează Mediafax.

Membrii Colegiului C.N.S.A.S. au dispus în ședința de joi trimiterea către secția de contencios a Curții de Apel București a unei acțiuni pentru a se stabili dacă fostul președinte Traian Băsescu a fost sau nu colaborator al fostei Securități.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”, se arată într-un comunicat transmis presei joi de către C.N.S.A.S., care nu dezvăluie însă numele persoanei vizate. Surse din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au precizat, pentru Mediafax, că este vorba despre Traian Băsescu.

În același comunicat de presă, C.N.S.A.S. informează că au fost eliberate adeverințe pentru 19 candidați români la alegerile pentru Parlamentul European, documente care să ateste că aceștia nu au colaborat cu Securitatea în timpul regimului comunist. Traian Băsescu, candidat la Parlamentul European din partea Partidului "Mișcarea Populară" (P.M.P.), al cărui fondator este, nu se află printre cei 19 necolaboraționiști atestați de C.N.S.A.S.

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare, cercetarea fiind întreprinsă de un angajat al Direcției de Investigații din C.N.S.A.S. Perioada la care se referă investigația este cea în care Traian Băsescu a fost student la Institutul de Marină din Constanța.

Potrivit Europa Liberă, dosarul de rețea nu ar conține alte documente în afara coperților microfilmate, pe care apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ. Lipsesc din dosar notele informative, două la număr până în acest moment, dar care au fost descoperite în dosarele de urmărire informativă aparținând altor persoane. 

Traian Băsescu a mai fost verificat de către Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, însă nu a fost depistat la controalele anterioare, primind adeverință de necolaborare cu Securitatea în februarie 2014, la fel ca în 2009, 2006, 2004 și 2002.
 
Între timp, scandalurile declanșate de investigații jurnalistice pe tema colabărării Băsescu-Securitate s-au înmulțit, precum și cercetările operate de angajații C.N.S.A.S. Colegiul acestei instituții nu poate da direct o decizie de stabilire a colaborării unei persoane cu fosta Securitate, adresându-se în acest sens instanței de contencios administrativ, care va stabili dacă relația persoanei cu Securitatea ca poliție politică se adeverește.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews