ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul dispariției Alexandrei a pus pe jar opinia publică, îngrozită de posibilitatea ca orice copil să fie luat de pe stradă fără ca autoritățile să poată interveni coerent.

În acest context, a revenit în atenție ceea ce s-a întâmplat în Serbia, acolo unde recent Parlamentul a adoptat un amendament la Codul Penal care revede pedeapsa cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni deosebit de grave, precum violul sau crima, atunci când victimele sunt copii sau femei însărcinate. Tot mai mulți români cer adoptarea și în țara noastră a unui asemenea act normativ.

Legea extrem de dură a fost adoptată după uciderea Tijanei, o adolescentă de 14 ani,  răpită și ucisă. Tătăl său, Igor, a fost cel care a dus greul acestei campanii de conștientizare a opiniei publice din țara vecină. 

Tijana a fost răpită și ucisă cu brutalitate în noaptea dintre 25 și 26 iulie 2014, în apropierea satului Bajmok. Dragan Djurici (34) de la Surcin a fost arestat după 13 zile de căutări. Djurici și-a recunoscut crima și le-a arătat polițiștilor locul în care a îngropat cadavrul adolescentei. El a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, dar potrivit fostei legislații din Serbia el poate să ceară eliberarea condiționată. Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut la Belgradului să nu voteze amendamentul lui Igor Juric, deoarece regulile europene în domeniu cer ca o condamnare pe viață să includă și posibilitatea eliberării condiționate.

Parlamentul de la Belgrad a ținut însă cont de voința cetățenilor și a votat amendamentul. În condițiile actuale, în România, ce parlamentari își asumă promovarea unui astfel proiect de lege?

Reamintim că în ultimii 10 ani, toate partidele politice - inclusiv tehnocrații - au introdus înlesniri la pedepsele pentru agresiunile sexuale asupra minorilor.