ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România, a șaptea țară ca mărime din Europa, trebuie să ajungă a șaptea forță economică a UE, iar agricultura poate fi un atu major pentru atingerea acestei ținte, a declarat luni copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

„Eu cred că natural este să-ți fructifici acele atuuri pe care le ai și agricultura poate să fie un atu major pentru România, ca să atingă această țintă. De ce vreau să ajungem a șaptea țară a Europei, ca pondere economică, pentru că toată lumea va trăi mai bine, pentru că atunci România va fi capabilă să-și promoveze și să-și apere interesele în concertul națiunilor europene. La masa negocierilor, din păcate, astăzi, noi suntem la coadă. Nu ne întreabă nimic și suntem obligați să urmăm deciziile celor mari. (...) Dacă tu ești la această masă, să vii, să ai greutate și să-ți impui punctul de vedere. Dacă nu, te mulțumești cu ce rămâne de la alții. Dacă nu ne dăm seama de acest lucru, România va rămâne condamnată la o poziție periferică în UE, așa cum, din păcate, este astăzi", a afirmat Tăriceanu, la seminarul „Sunt tânăr viitor antreprenor", organizat de ALDE filiala Sector 1, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin, fost student al acestei universități, a vorbit despre creșterea cuantumului sumei alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, la 70.000 de euro, bani nerambursabili, fonduri prevăzute în programul național de dezvoltare rurală 2014 — 2020.

„Eu vă mărturisesc că nu este doar o dorință pe care am avut-o să dezvoltăm anumite afaceri în mediul rural, mai ales pe zona de agricultură, este și o soluție pentru a rezolva o problemă pe care o are România: majoritatea tinerilor pleacă din mediul rural și mai grav decât atât pleacă în străinătate. Este o metodă prin care am încercat să le oferim o șansă celor care până acum încercau să-și găsească norocul în altă țară europeană. Este o măsură pe care vă invit să o descoperiți, să o accesați, în măsura în care doriți să vă întoarceți acolo de unde ați plecat", a spus Constantin.

Liderul ALDE a subliniat necesitatea atragerii de fonduri europene, fără de care ritmul de dezvoltare a țării nu este cel dorit.

„Nu reușim să aducem venituri suplimentare la bugetul de stat și nu reușim să creăm acele locuri de muncă de care și dumneavoastră aveți nevoie", a susținut Constantin.

În context, Sorin Câmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, a evidențiat importanța atragerii de fonduri europene pentru studenții care provin din mediul rural și au nevoie de bani pentru burse și stagii de practică.

„România a decis că nu sunt eligibile universitățile din zona București-Ilfov. Sunt întru totul de acord că regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată, dar studenții acestei acestei universității și nu numai provin preponderent din mediul rural, deci sunt studenți care au nevoie de această susținere, de burse și fonduri europene pentru stagii de practică. Noi am făcut o solicitare pentru a fi incluse. Nu solicităm fonduri europene pentru investiții, înțelegem, trebuie să ajungem la un nivel echilibrat de dezvoltare la nivelul României. Dar pentru burse și stagii de practică pentru studenți solicităm acest lucru și era foarte ușor de făcut, încă este posibil, totul este să se dorească acest lucru. O notificare prealabilă, există niște pași care pot fi făcuți și se poate modifica eligibilitatea universităților pentru a aplica pentru aceste proiecte de burse și stagii de practică", a precizat Câmpeanu.