ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte al ALDE, afirmă referitor la criteriile de integritate enunțate de către președintele Klaus Iohannis în desemnarea prim-ministrului că mai presus de Constituție „nu există nimic, iar între Constituție și Dumnezeu nu este nici președintele". 

„Constituția e foarte clară și mai presus de Constituție nu există nimic. Între Constituție și Dumnezeu nu este nici președintele. Eu v-am spus atât, că trebuie să înțelegeți bine că nu există nimic altceva în plus față de Constituție. Nu putem să luăm nimic altceva, decât poate voința lui Dumnezeu", a declarat Tăriceanu, joi, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului, întrebat fiind dacă este necesară menținerea criteriilor de integritate.


Tăriceanu a afirmat, totodată că, deși are convorbiri telefonice cu liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a fost discutat până în prezent un nume de viitor premier.

„Am vorbit la telefon în ultima perioadă (cu Liviu Dragnea — n.r.), dar nu am făcut o întâlnire pentru că așteptăm cu toții să vedem câte mandate avem și validarea Parlamentului pentru a putea face pașii următori, așa cum sunt înscriși în Constituție. Ne-am consultat în privința participării la discuțiile, nu consultările fiindcă acestea au fost discuții, de la Cotroceni, pe care și noi, și ei le-am considerat că nu sunt necesare, nu sunt oportune, ies din cadrul constituțional. În perioada următoare, o să avem discuții mai aprofundate pe chestiunile normale. (...) Nu, nu am ajuns să facem astfel de discuții (privind un nume de premier — n.r.)", a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că formațiunea pe care o conduce așteaptă, în primul rând, validarea mandatelor viitorilor parlamentari, pentru a ști "pe ce se poate conta".

„În mod normal, trebuie să discutăm în primul rând cu partenerii noștri de alianță politică cu care am funcționat o bună bucată de vreme, începând din vremea USL, și aici mă refer bineînțeles la PSD. (...) Situația (PSD-ALDE — n.r.) e foarte bună. O să avem discuții cu cei de la PSD în care să armonizăm cele două programe, programul nostru de guvernare, programul lor de guvernare. Fiecare avem anumite chestiuni specifice, o anumită amprentă proprie și sigur că varianta finală va trebui să fie rezultatul unor discuții, a unor negocieri și, probabil, și a unor compromisuri", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Întrebat dacă este posibilă o eventuală discuție ALDE-USR sau cu formațiunea condusă de către fostul președinte Traian Băsescu, Tăriceanu a replicat: „Cu USR nici nu știu ce aș putea să discut, plus că văd că cei de la USR sunt acum într-un frumos scandal care, de fapt, ne dezvăluie adevărata față a USR. Văd că este acolo o doamnă foarte vocală care are o grijă deosebită să pună mâna pe tot felul de contracte pe bani publici, ei care condamnau această practică. (...) M-am întâlnit cu dl Băsescu de curând, pe scările de la România Tv, ne-am salutat și am văzut declarațiile dlui președinte ieri referitoare la PNL și la criza de leadership. Îi împărtășesc punctul de vedere".