ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază că șeful statului este doar un „spectator privilegiat” atunci când participă la ședințele de Guvern, că prezidarea ședinței este un simplu gest de respect față de instituția președintelui și că acesta nu poate lua niciun fel de decizie în cadrul Executivului.

„Președintele are rolul unui spectator privilegiat care prezidează ședința. Ce înseamnă prezidează? Poate să dea cuvântul, poate să vorbească fără să ceară voie cuiva, dar nu ia niciun fel de decizii. (…) Nu se transferă responsabilitatea către președinte. Prezidarea ședinței este un semn de respect față de instituția președintelui și, așa cum președintele se duce la CSM și prezidează CSM, dar nu ia hotărâri, nu participă la luarea deciziilor, nu are drept la vot, același lucru este și la Guvern”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro.


Pentru prima dată în mandatul său, președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la ședința de Guvern.

Potrivit Constituției, președintele poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații.

Președintele prezidează ședințele de Guvern la care participă.

Este prima ședință de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său.