ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În debutul dezbaterilor din Parlament, după ce senatorul USR Radu Mihail a declarat că România ar putea fi sancționată de Comisia Europeană, așa cum se întâmplă cu Polonia, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a replicat arătând că Polonia merită toată admirația și că tinerii politicieni care susțin altceva „fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba”.

Senatorul USR Radu Mihail a atras atenția că dacă majoritatea „va forța trecerea pachetului de legi ale justiției”, Comisia Europeană ar putea sancționa România așa cum a făcut cu Polonia.

„Noi nu dorim ca țara noastră să intre în rândul țărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, țări pe care oficiali de la București, inclusiv din conducerea Senatului, le curtează acerb”, a spus Mihail de la tribuna Senatului.

Replica a venit imediat din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că Polonia este o țară care merită toată admirația.

„Pentru mine, Polonia este o țară care merită toată admirația, pentru că știe să-și respecte valorile, tradițiile, independența și suveranitatea. Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia, și în mod suveran, Parlamentul (...) Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenței în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporții a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Justiția din România, care a fost călcată în picioare. Independența ei a rămas numai pe hârtie. Care este independența justițiie atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiție și în curțile care fac justiția, nu mă refer la procurori. Aceasta este justiția pe care dumneavoastră o apărați? Sunt absolut decepționat de acest lucru, mă mir de astfel de luări de poziție”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Eu nu fac parte din categoria de naționalisti care duce naționalismul pe primul plan, dar suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată. Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutam despre întărirea legalității socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forța instituțiilor care bineînțeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetățenilor. Eu ceeea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor cetățenești, care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga Uniune Europeană. Stă la baza construcției UE”, a mai spus Tăriceanu.