ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la un post de televiziune, că sunt ambasadori acreditați la București care „au stat degeaba” și nu au semnalat că există instituții care își depășesc atribuțiile, afectând astfel respectarea Constituției și a drepturilor și libertăților cetățenești.

„Cei care sunt acreditați ambasadori la București de ani de zile în momentul ăsta nu pot să recunoască că au stat degeaba la București și că au închis ochii și că nu văd că sunt instituții care funcționează în afara cadrului legal și constituțional și care afecteză drepturile și libertățile cetățenilor, care nu ar fi admise în alt locuri din Uninea Europeană, dar în România sunt perfect tolerabile pentru ca această cruciadă împotriva corupției să îndreptățească UE să spună «Uite, domnule, am avut un experiment în România și experimentul a reușit»”, a declarat copreședintele ALDE, citat de News.ro.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că „tabloul deplorabil” al democrației în România este ignorat de către Comisia Europeană cu complicitatea unor ambasadori acreditați la București.

„Pe mine mă interesează ca România să fie o țară în care oamenii să fie cu adevărat liberi, ca România să fie o țară demnă și o țară suverană. Mă interesează în planul doi relația aceasta (cu amabasadele - n. red.). Îmi doresc să fie bună, dar nu cu orice preț, adică România să fie o țară plecată pe care europenii și-o doresc lăsată undeva la marginea Europei”, a conchis Tăriceanu.

Pe de altă parte, potrivit Agerpres, președintele Senatului a spus că a discutat cu unii ambasadori și are programate în perioada următoare o serie de întâlniri cu partenerii externi pentru a explica situația din țară.

„Cu unii din ambasadori am discutat și eu, nu cu toți. Am programate o serie de întâlniri în perioada următoare. S-a întâlnit premierul Grindeanu, s-a întâlnit ministrul de externe, s-a întâlnit Liviu Dragnea (cu ambasadori — n.r.). Eu o să fac și eu probabil niște deplasări externe ca să explicăm partenerilor noștri externi care este situația”, a spus Tăriceanu, la un alt post de televiziune.

Președintele Senatului și-a păstrat însă tonul critic la adresa reprezentanților diplomatici din România.

„Privit din afară lucrurile au fost prezentate în felul următor, pentru mulți străini. Ei consideră că în România există două grupuri, două tendințe: cei buni care vor să continue în România lupta împotriva corupției și, eventual, îl au în frunte pe președinte și cei răi, în care probabil mă aflu și eu, care vor să renunțe la lupta împotriva corupției și să lase corupția să revină (...). Față de această interpretare simplistă, că sunt unii buni care nu vor corupție și sunt unii răi care, eventual, ar vrea, eu am să vă spun că lucrurile sunt mult, mult mai complicate. În România nu este vorba de lupta anticorpție (...). Ce se întâmplă în România de astăzi este o luptă foarte dură între cei care au acaparat puterea reală în România, care sunt foarte oculte, nu au legitimitate, mă refer la instituțiile de forță și care îl susțin pe președintele Iohannis. (...) Aceste forțe sunt contrapuse forțelor legitime, Parlamentul și Guvernul", a explicat Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai spus că, în perioada următoare, va exista un plan de acțiune și comunicare a „lucrurilor esențiale” pe care și le doresc românii, iar premierul Grindeanu a luat „cu responsabilitate” decizia de abrogare a ordonanței 13.

„Înțeleptul cedează întotdeauna”, a conchis Tăriceanu.