ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a exprimat marți nemulțumirea pentru faptul că ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu a dat curs cererii de rechemare în țară a ambasadorul României în SUA, George Maior, informează Agerpres.

Întrebat la TVR1 dacă așteaptă ceva de la ministrul de Externe referitor la ambasadorul Maior, Tăriceanu a spus că are așteptări la care Meleșcanu a răspuns necorespunzător, semn că roțile angrenajului instituțional nu funcționează cum ar trebui. Acesta a subliniat că după audierea lui Maior în Comisia de politică externă a Senatului în septembrie 2018, comisia a formulat "o scrisoare foarte politicoasă către Ministerul Afacerilor Externe în care, sub o formă eufemistică, recomanda ca Maior să fie rechemat, având în vedere chestiunile de ordin politic".

"Adică nerealizările (...), faptul că el (George Maior) a avut o contribuție directă și activă în diverse luări de poziții, plus postura în care el s-a aflat, de director al S.R.I., în care făcut protocoalele secrete cu Procuratura, lucru care constituie grave încălcări ale drepturilor și libertăților individuale. Dl. Meleșcanu a luat această scrisoare și până la urmă nu știu ce a făcut, a deferit-o unei comisii interne de disciplină sau etică. Și am spus: 'Domnul Meleșcanu, acolo, la această comisie, cred că e bine să analizați situații în care un diplomat nu respectă regulile interne de comportament: a venit beat (...), alte lucruri care țin de comportamentul lui ca diplomat în interiorul ambasadei sau în exteriorul ambasadei. Dar aici nu discutăm de o problemă de ordin administrativ, e o problemă foarte gravă, e o problemă politică. Astfel de personaj nu poate să reprezinte România în S.U.A. dacă vrem să fim credibili", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu, precizând totuși că are "o relație colegială" cu ministrul Teodor Meleșcanu.

"I-am spus punctul meu de vedere. Până la urmă, sigur, el e ministru, el e responsabil de acest domeniu. Eu i-am spus deschis care sunt părerile mele, i-au spus colegi de-ai mei, i-au spus cei de la P.S.D. (...) În fine, poate și-a făcut un calendar care probabil nu a atins termenul limită. Am înțeles că Maior mai are puțin și își termină mandatul", a afirmat Tăriceanu.

La întrebarea dacă permisivitatea ministrului Meleșcanu față de ambasadorul George Maior ar putea fi explicată de unele relații personale existente între cei doi, ca foști șefi ai S.R.I. și S.I.E., Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că speră să nu fie cazul.