ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un atac la adresa partidelor de opoziție și a șefului statului, Klaus Iohannis, despre care a spus că au generat un „climat de talibanism”, respingând orice discuție despre proiectele pe termen lung ale României.

„Partidele de opoziție, din păcate, își fac un titlu de glorie în a respinge în bloc orice propunere a coaliției de guvernare, iar reprezentanți ai unor instituții ale statului ajung în punctul în care incită la proteste de stradă, inclusiv la nivelul președintelui României. Este un climat de talibanism, în care discuțiile despre proiecte pe termen lung ale României, cum este și cazul acestei strategii, sunt greu de realizat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, desfășurat la Guvern.

El a mai spus că, în ultima perioadă, a observat „cu îngrijorare” o polarizare excesivă a zonei politice, a scenei politice, cât și a societății românești, în ansamblul ei.

Totodată, Tăriceanu a dat ca exemplu strategia dezvoltării durabile adoptată în 2008.

„Strategia (dezvoltării durabile a României - n.r. din 2008) a fost rezultatul unui efort început de fostul președinte Ion Iliescu și de premierul Adrian Năstase, continuat și finalizat în timpul mandatului pe care l-am avut și la care au participat cei mai importanți specialiști ai României. Acest efort s-a bucurat de un larg sprijin politic și inclusiv opoziția de la acea vreme a înțeles să participe constructiv la realizarea acestei strategii. Un astfel de sprijin larg este, după părerea mea, obligatoriu, pentru că o astfel de strategie trebuie urmărită dincolo de ciclurile electorale, indiferent de partidele care se succed la putere”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că „statul paralel" dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României, afirmând că ceea ce a început ca o luptă legitimă împotriva corupției s-a transformat într-o luptă acerbă pentru putere.

„Doresc să fac referire la cea mai importantă provocare pentru România, fără de care atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă nu poate fi posibilă. Este o provocare specifică României, care din păcate nu a scăpat definitiv de practicile specifice regimului comunist. Nu am cuprins această provocare în strategia din 2008 dintr-un motiv foarte simplu, pentru că nu mi-am imaginat că România nu s-a desprins definitiv de trecutul ei. Mă refer la ceea ce vedem astăzi cu toții, anume <statul paralel>, statul ocult care pune sub semnul întrebării principiile democratice fundamentale, cum ar fi exercitarea puterii de către cetățeni, prin intermediul reprezentanților aleși prin vot, adică al Parlamentului, sau separația puterilor în stat sau ceea ce numim global statul de drept”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, desfășurat la Guvern.

El a mai spus că ”existența unui stat paralel dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României” din cel puțin din două puncte de vedere.

„Mă refer în primul rând la abuzurile asupra cetățenilor și la nerespectarea drepturilor și libertăților acestora. Un stat în care cetățenii se tem, în care cetățenii sunt ascultați, în care oamenii de afaceri sunt obiectul unor anchete abuzive este un stat care, evident, descurajează inițiativa și blochează dezvoltarea. În al doilea rând mă refer la încălcarea principiului separației puterilor în stat. În ultimii ani constat o tendință îngrijorătoare de a se exercita presiuni nepermise asupra Parlamentului, cât și a Guvernului, prin metode, unele represive, deja cunoscute și validate – dosare fabricate, cătușe, încercări de compromitere prin justiție televizată, încarcerări nejustificate, folosirea <diviziei presă> a statului paralel și exemplele pot continua mult și bine. Ceea ce a început ca o luptă legitimă împotriva corupției s-a transformat într-o luptă acerbă pentru putere, într-o luptă uneori surdă, uneori oarbă, alteori la vedere, în care se încearcă acapararea puterii, dar prin metode nedemocratice și ilegitime”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a susținut că, în ultima perioadă, hotărâri ale Guvernului sunt anchetate de procurori, iar „magistrații aflați în poziții de la vârful sistemului îndeamnă public să se folosească porice mijloace pentru a se reduce la tăcere parlamentari și pentru a bloca discutarea unor proiecte de lege, cum ar fi legile de reformă a Justiției”, condiții în care capacitatea Parlamentului și Guvernului de a-și exercita rolul prevăzut de Constituție este mult redus.

„Discuția despre politic publice și strategii guvernamentale pentru o dezvoltare durabilă devină fără obiect dacă cei care ar trebui să le adopte și să le pună în practică se tem că vor deveni și ei ținte sau, și mai rău, își văd inițiativele blocate”, a conchis președintele Senatului.