Nicușor Dan susține că în prezent, riscul ruperii USR există, dar e destul de redus. Prin intrarea lui Dacian Cioloș în USR ar fi existat avantajul de notoritate, dar și dezavantajul „pierderii imaginii unui partid construit de la firul ierbii”, consideră fostul lider.

El a explicat că în USR există două grupări - „USR progresist”, reprezentată de Vlad Alexandrescu și Florina Presadă, și „USR liberal”, susținut de Cristian Ghinea și Dan Barna.

„Cele două manifeste care au apărut în opinia publică (legate de referendumul intern privind familia) nu reprezintă, în opinia mea, două jumătăți din partid. Reprezintă opinia unor grupuri care împreună nu știu dacă au 20% din membrii partidului. În opinia mea, membrii USR doresc să continue împreună și să reducă această tensiune pe o chestiune de ordin ideologic care nu este pe agenda publică în momentul ăsta”, a spus Nicușor Dan la Digi 24.

El a precizat că nu a existat niciodată vreun refuz al său față de invitarea în partid a lui Dacian Cioloș, dar nicio cerere de intrare în partid a fostului premier.

„În momentul în care venea Cioloș, în opinia publică USR ar fi devenit partidul lui Cioloș, nu ar mai fi avut atributele astea de un partid care nu a fost la guvernare (...) Dacian este o persoană conservatoare. Nu e un secret pentru nimeni. E un pic comic că persoanele cele mai vocale care doreau venirea lui Cioloș în USR sunt cele care vor să definească acum un partid progresist în care Dacian Cioloș să nu își găsească locul de fapt”, a adăugat Nicușor Dan.

El consideră că imaginea USR este în acest moment este a unui partid aflat „într-o criză de creștere”, iar tema privind redefinirea familiei - pentru care se face un referendum intern în formațiunea politică - nu trebuia să ducă la un „așa consum de energie”.

„Această temă nu trebuia să ducă la așa un consum de energie. Adică USR a intrat în Parlament spunând că se ocupă de niște teme, teme în care în totalitate membrii USR se regăseau — fie că vorbim de transparență, de cheltuirea banului public, de infrastructură, de management în școli, în spitale, depolitizare — lucruri pentru care am intrat în politică. Tot timpul în dezbaterile interne în USR am avertizat că tensiunea aceasta ideologică crește și că este nesănătoasă”, a explicat fostul președinte al USR.

Întrebat ce părere are despre sintagma „USR, Partidul homosexualilor”, Nicușor Dan a declarat că partidul susține existența unui parteneriat civil.

„Este o comunitate sau un grup de oameni din USR care vor să facă din tema asta una foarte importantă. Vreau să clarific un pic contextul referendumului național pentru familie și cum se raportează membrii USR la acest subiect. În primul rând, membrii USR au agreat cu toții, fiind primul partid care a agreat asta, că trebuie să existe o lege funcțională a parteneriatului civil. Jurisprudența CEDO spune că statele care au aderat la Uniunea Europeană trebuie să acorde o formă de contract civil pentru toate cuplurile. Tot USR-ul susține lucrul ăsta. Diferența dintre contractul civil și căsătorie nu este o diferență de drepturi, e o diferență simbolică. Imaginea cu care se confundă USR-ul nu ar trebui să fie aceasta”, a spus Nicușor Dan.

Întrebat dacă are impresia că în momentul acesta USR-ului este într-o scădere de imagine, Nicușor Dan a spus că nu a văzut sondaje, dar intuiția așa îi spune.

El a reconfirmat că va reveni în USR dacă rezultatul referendumului intern va da câștig de cauză poziției conform căreia USR nu se va poziționa public în chestiunea referendumului pentru modificarea Constituției.

„Sper ca referendumul să dea un răspuns care să permită membrilor USR, fie că sunt progresiști, fie că sunt conservatori, să continue împreună, iar poziția cea mai rezonabilă este ca USR să nu aibă o poziție unitară legată de referendumul pentru familie”, a conchis Nicușor Dan.

El a dat asigurări că nu a plecat din partidul pe care l-a înființat pentru că e împotriva căsătoriilor între persoane de același sex, dar a evitat să spună care este poziția sa. „O poziție moderată, pe care nu am exprimat-o”, a punctat Nicușor Dan.

Întrebat dacă va face alt partid în cazul în care va decide să nu rămână în USR, Nicușor Dan a avut un răspuns evaziv, lăsând deschisă posibilitatea, dar a precizat că în orice situație o să rămână în Parlament, pentru a face lucrurile pe care le-a promis.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews