ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teodor Meleșcanu, fostul șef al SIE, a declarat că firma israeliană Black Cube este una profesionistă, insinuând totodată că a avut „un acord” din România pentru acțiunea desfășurată la București.

„Ei au acționat legal în România. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla”, a confirmat fostul șef al spionajului extern, potrivit evz.ro.

„Este una dintre cele mai mari firme din lume, iar autoritățile române nu au negat în comunicatele lor oficiale că ar fi avut un acord de la cel mai înalt nivel, așa cum ei au afirmat. Nimeni nu a spus NU oficial, pe surse a existat o reacție de la Administrația Prezidențială, dar nivel înalt poate însemna și altceva a explicat Teodor Meleșcanu. De asemenea, el a apreciat că arestarea celor doi agenți ai Black Cube la București nu înseamnă "mare lucru” și a sugerat că aceștia s-au lăsat prinși. "Ei puteau să ia datele de pe mail de oriunde, nu trebuiau să vină în România, în casino”, a precizat Meleșcanu.

La începutul săptămânii trecute, procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a unui al treilea israelian suspectat de implicare în cazul de spionaj a apropiaților procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Este vorba despre Avi Yanus, cel care a fugit din România atunci când autoritățilei-au reținut pe ceilalți doi suspecți.

Cei trei sunt angajați ai firmei private israeliene Black Cube, iar Avi Yanus ar fi trebuit să intre în posesia unui stick cu informații strânse de Ron Weiner, unul dintre suspecții arestați, din e-mail-urile apropiaților Laurei Codruța Kovesi, sparte pentru culegerea de informații private.

Anchetarea împotriva grupului de israelieni a fost demarată în luna martie, când tatăl Codruței Kovesi a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferință. Kovesi a informat Serviciul de Pază și Protecției, iar SPP a sesizat SRI.

Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, pentru a fi investigată o faptă de hărțuire, iar apoi dosarul a ajuns sub jurisdicția DIICOT.

Procurorii nu au aflat până în acest moment cine erau beneficiarii supravegherii specializate a apropiatilor Codrutei Kovesi.