ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii afacerilor externe român și ungar, Teodor Meleșcanu și Péter Szijjarto, s-au întâlnit la Budapesta, „un prim pas într-un proces" prin care, după cum a subliniat șeful diplomației de la București, se dorește ca „relațiile dintre România și Ungaria să devină un model, chiar pentru alte țări din zonă", anunță Agerpres.

„Este vorba de un pas foarte important pe care l-am făcut astăzi, dar nu e ultimul pas, este primul pas într-un proces în care dorim să facem ca relațiile dintre România și Ungaria să devină un model nu numai pentru noi, ci și pentru alte țări din zonă", a declarat, într-o conferință de presă comună, la finalul întrevederii, ministrul român de externe.

Teodor Meleșcanu a menționat că, în cadrul întâlnirii, au fost abordate și poziții „contradictorii" ale celor două țări.

„Am acordat într-adevăr o atenție deosebită temelor în care avem poziții apropiate și care pot avea un impact foarte pozitiv asupra evoluțiilor din raporturile dintre noi. Nu am lăsat deoparte nici temele în care pozițiile noastre sunt îndepărtate sau chiar aș putea spune contradictorii. Am fost însă de acord că discutarea lor trebuie să fie în continuare o modalitate de abordare, dar concentrarea să nu fie pe temele în care avem poziții diferite, ci pe dezvoltarea acelor elemente care pot contribui într-adevăr la relansarea relațiilor dintre țările noastre", a afirmat Meleșcanu.

Ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a arătat, la rândul său, că se doresc relații bilaterale foarte simple, fără complicații, în care să existe dialog.

„Dacă relația este bună între România și Ungaria, dacă între cele două guverne relația este bună, acest lucru este benefic pentru toți oamenii, indiferent în care țară trăiesc. (...) În relația dintre România și Ungaria este nevoie de dialog, pentru că fără dialog nu vom avea niciodată succese comune și nu vom avea niciodată încredere între cele două țări, între cele două guverne și popoare. Succesele comune și această încredere sunt axele necesare pentru ca acele relații bilaterale care sunt încărcate de probleme dificile, care sunt legate în speță de problemele minorităților să fie rezolvate cu succes. Eu consider că aceste probleme sensibile putem să le abordăm cu șanse de reușită dacă există încredere, dacă există relații apropiate între noi. Tocmai de aceea noi ne-am înțeles să atingem succese comune, să construim un climat de încredere între noi și pe baza aceasta să putem rezolva aceste probleme mai dificile", a declarat Péter Szijjártó.