Teodor Meleșcanu a avut, luni, la Bruxelles, întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

„Ambii au apreciat faptul că prin decizia pe care a luat-o Guvernul, de a abroga OUG, s-a făcut în mod evident un pas foarte important în soluționarea acestei dispute care există în România. Eu am spus foarte clar două lucruri în discuția cu domnul Timmermans. Da, am făcut cu bună știință acest pas, dar problemele la care se referea ordonanța (...) nu au fost soluționate, doar au fost amânate și s-a trecut dezbaterea lor în cadrul Parlamentului, printr-o procedură foarte transparentă”, a spus ministrul de Externe pentru Adevărul Live.

Teodor Meleșcanu le-a explicat oficialilor europeni că România are niște probleme structurale în ceea ce privește funcționarea justiției, printre cele mai multe cereri la CEDO, supraglomerare în închisori și decizii ale CCR cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală, care trebuiau obligatoriu puse în practică în 45 de zile, nu au fost puse și la ora actuală majoritatea celor care au fost sesizate de Curte sunt invalide, deci ele nu se pot aplica.

„Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o cale ca să îl incriminăm, pentru că el a fost declarat neconstituțional de către CCR. Trecând 45 de zile, nu mai exista ca prevedere în Codul penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu a fost o idee bună să stabilim un prag de 200.000 de lei, astea se pot discuta, dar problemele respective trebuie să își găsească o soluționare, așa cum se întâmplă în orice stat democratic”, a subliniat șeful diplomației române.

Ministrul a continuat: „I-am spus că noi suntem conștienți că până la urmă tot nouă ne revine obligația de a găsi cele mai bune soluții, însă era mai bine să facem o colaborare mai strânsă cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, astfel încât soluțiile cu care vom apărea la nivelul dezbaterilor parlamentare sau la nivel de proiecte să se bucure de un sprijin direct din partea Comisiei Europene”.

Meleșcanu a precizat că este posibil ca Frans Timmermans să facă o vizită la București și că va ajuta partea română cu juriști, pentru a găsi cele mai bune soluții de a pune în aplicare deciziile CCR și pentru celelalte proiecte de legi.

„Va fi o colaborare strânsă. Poate decide să trimită pe cineva în Parlament când sunt dezbaterile pentru a vedea care sunt opțiunile oamenilor care au fost aleși”, a adăugat el.

Conform lui Teodor Meleșcanu, vicepreședintele CE se gândește și la găsirea unui fond european care să contribuie la demararea construcției a unuia dau două penitenciare noi.

Meleșcanu i-a mai spus lui Timmermans că l-a informat că premierul Sorin Grindeanu dorește ca prima vizită pe care o va face în străinătate să fie la Bruxelles și că s-ar dori ca aceasta să aibă loc în această lună.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar dori să facă o vizită la Bruxelles.

Ministrul de Externe a relatat că Frans Timmermans i-a spus „România are nevoie de colaborare, nu de confruntare”.

„Ce nu au înțeles interlocutorii este de ce continuă manifestațiile după ce Guvernul a abrogat ordonanța. Am spus că, dacă nu e asta, rămâne că este o mișcare de contestare a rezultatului alegerilor, care are drept scop înlocuirea de manieră ilegitimă și ilegală a unui guvern care a fost desemnat de Parlament. Mi-au spus: cum se poate așa ceva? Le-am spus: e foarte simplu, ne aflăm la o distanță extrem de mică de alegeri, încă nu s-au resorbit toate energiile negative care au rezultat din alegeri și unii au dificultăți în a accepta situația în care se află”, a continuat Meleșcanu.

„Dacă până acum problema a fost a OUG, iar Guvernul a abrogat-o, dacă acum continuă manifestațiile, nu poți avea decât acest obiectiv. Ce obiectiv să mai aibă? Ordonanța a fost abrogată. Totul va merge la Parlament, unde se va discuta cu participarea tuturor. Atunci dați-mi dumneavoastră o explicație mai bună, că eu alta mai bună nu am”, a continuat ministrul de Externe.

Întrebat cât de departe se poate merge, Meleșcanu a răspuns: „Aici depinde de cât de inteligenți suntem fiecare dintre noi”.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu a spus că nu a înțeles de ce au fost proteste și la Bruxelles, pentru că problemele se rezolvă acasă, el susținând că cei care au manifestat acolo „au fost împinși” de unii membri ai Parlamentului European.

În privința amânării întâlnirii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Meleșcanu a precizat că acesta, împreună cu patru membri ai echipei sale sunt foarte bolnavi în urma unei vizite pe care au făcut-o într-o țară care dorește să aibă o relație strânsă cu NATO. Meleșcanu a spus că urmează să aibă vineri o discuție la telefon cu secretarul general al Alianței.