Guvernul nu va reveni asupra pachetului de măsuri incluse în Codul Fiscal, acesta urmând să rămână în forma deja adoptată de Parlament,  a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat faptul că o aplicare graduală a măsurilor prevăzute în noul Cod Fiscal nu va avea efectul scontat în economie.

"Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuții ar mai putea să fie pe măsuri. Nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu ar produce efectele scontate", a explicat Teodorovici.

De asemenea, el a reluat ideea că România trebuie să profite de situaţia din regiune şi să aplice măsuri îndrăzneţe.

"Nu este cazul ca acest Guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convis că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situaţia o va impune. Dar să revenim asupra a ceea ce este prevăzut acum în Codul Fiscal, asta sub nicio formă", a menţionat ministrul.

Teodorovici a adăugat că va avea o discuţie cât de curând cu Isărescu pentru a-i prezenta încă o dată argumentele ministerului de Finanţe, în susţinerea actualului set de măsuri din Codul Fiscal.

"Cred că uneori ar trebui să gândim dincolo de logica matematică a unor astfel de calcule. Economia, este adevărat că uneori trebuie să țină cont și de modele, formule și astfel de abordări, dar poate, mai ales în cazul României care este o economie atipică, avem nevoie de măsuri îndrăznețe", a explicat ministrul Finanțelor.

Acesta susține că se va efectua o analiză mai detaliată a Codului Fiscal, care va fi prezentată în Parlament.

"Este normal să facem acest lucru, nu doar pentru că ne cere Parlamentul sau o altă structură ci pentru că vrem să facem o prezentare mult mai detaliată pentru toți cei care așteaptă acest Cod Fiscal", a mai spus Teodorovici.

În opinia sa, din noua analiză va reieși că impactul de runda întâi estimat va fi chiar mai mic decât se credea anterior.

"V-am dat două exemple din care reiese clar că impactul estimat a fost mai mic decât cel real (reducerea CAS cu 5 puncte de la 1 octombrie 2014 și reducerea TVA la alimente la 9% — n.r.). Legat de impactul celorlalte măsuri din Codul Fiscal, abordarea mea este una pozitivă și nu neapărat optimistă, dar nu am motive să cred că întregul pachet nu va produce cel puțin impactul anticipat pentru 2016, în sensul de venituri la bugetul de stat. Așa cum vis-a-vis de impactul negativ în prima rundă de aplicare, chiar cred că și de această dată acesta va fi mai mic", a subliniat ministrul.