ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a blocat negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Informația a fost publicată de cotidianul The Times, care citează surse de la Bruxelles.

Potrivit jurnaliștilor britanici, România, Franța și Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până când se va ajunge la un acord, privind drepturile cetățenilor străini care trăiesc în Regatul Unit.

Marea Britanie vrea ca acestea să fie să fie garantate de instanțele britanice. Uniunea Europeană se opune însă, pe motiv că, în timp, legislația Regatului Unit se poate schimba. Cele trei state doresc, de asemenea, clarificarea chestiunii notei de plată a Brexitului.

Uniunea Europeană spune că Marea Britanie are angajamente asumate de 60 de miliarde de euro, în timp ce Londra vorbește de doar 20 de miliarde. Datele arată că în Regatul Unit sunt peste 325.000 de români.

„Este o prostie. România nu a blocat niciodată vreo negociere și nici nu are de gând să o facă. Și vă spun această treabă ca unul care este implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. România nu blochează nicio negociere, dar toți cei 27 care rămânem în Uniune după plecarea Marii Britanii am hotărât să numim o echipă de negociatori, o echipă care este foarte bine aleasă, o echip performantă. Și am dat acestei echipe un mandat: mandatul este de a negocia prima dată condițiile cele mai importante pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european. Aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început și sunt capitole care ne interesează și pe noi. Este capitolul de libertatea de mișcare a persoanelor, adică românii de acolo ( din Marea Britanie, n.r.) să nu rămână izolați și să nu aibă condiții mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligațiile financiare. Dacă Marea Britanie se retrage, anumite obligații rămân. Aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țată în parte, ci de echipa stabilită de noi împreună”, a declarat, în replică, joi, președintele Klaus Iohannis.