ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni la președinția Comisiei Europene, amenință Partidul Social Democrat (PSD) din România cu repercusiuni, atenționând că partidul român afiliat ar putea să nu mai aparțină acestei grupări politice europene dacă nu îi respectă principiile fundamentale, se arată într-un interviu acordat vineri  de prim-vicepreședintele Comisiei Europene agenției austriece de presă APA, citat de Agerpres.

În cadrul interviului, realizat înainte de venirea sa la Viena pentru pregătiri de alegerile europarlamentare alături de Partidul Social-Democrat austriac, aflat în opoziție, Frans Timmermans și-a arătat susținerea pentru accederea Laurei Kovesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European, manifestându-și îngrijorarea față de demersurile întreprinse împotriva ei de Justiția din România (punerea acesteia sub control judiciar în dosarul penal privind aducerea în țară a fostului director al FNI).

„Noi am discutat deja personal la Madrid cu (președintele Partidului Social-Democrat, Liviu) Dragnea, (șeful PSE Serghei) Stanișev, (liderul grupului din PE, Udo ) Bullmann și cu mine, și i-am spus în mod explicit. Eu l-am întrebat: Vrei să mai fii membru al acestui partid? Atunci trebuie să respecți regulile jocului. Pentru noi există limite. Un partid care nu respectă statul de drept și drepturile fundamentale nu aparține acestei familii”, a afirmat Frans Timmermans.

„Obiectivul meu este să devin președinte al Comisiei Europene”, a mai spus el, arătând că „pentru aceasta am nevoie de o majoritate în Parlamentul European. Aceasta încerc să o realizez cu partide progresiste și cu un program pozitiv”.

Candidatul socialiștilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene nu crede că o alianță a partidelor de dreapta ar putea să-i declaseze formațiunea la alegerile europene.

„Știu: mulți alegători și alegătoare sunt dezamăgiți și atunci caută o alternativă. Naționaliștii sunt foarte buni în a demola, în a ataca, în a găsi țapi ispășitori, aceasta o pot face excelent. Însă pot ei să și construiască ceva? Aceasta este marea întrebare”, se apără Timmermans. Acesta afirmă totodată că își propune să întărească și mai mult Uniunea Europeană, prin „mai multă justiție socială, taxare mai corectă, cooperare internațională sporită, mai multă sustenabilitate”.

Despre tensiunile politice în relația cu premierul ungar Viktor Orban și cu alți lideri est-europeni, Frans Timmermans a declarat: „În Comisie răspund de statul de drept. Sunt, din punct de vedere politic, cu adevărat neutru când este vorba despre aceste responsabilități. Că aceasta nu le place lui Kaczynski și lui Orban și lui Dragnea, o știu deja. Că aceștia, pe baza filosofiei lor politice, vin mereu cu atacuri la persoană, și asta o înțeleg, așa procedează politicienii.”

În replică, liderul social-democraților din România, Liviu Dragnea, a calificat declarațiile politicianului european drept manevre de campanie electorală, invitându-l pe acesta să procedeze astfel în Olanda, nu în România.
„Guvernul respectă statul de drept, văd că e certat pentru ce nu face. Ar fi bine domnul Timmermans să se ocupe de cota partidului pe care-l reprezintă în Olanda sau din care face parte în Olanda. Cred că ar fi mai interesant să facă campanie electorală în Olanda, totuși, nu aici", a declarat Liviu Dragnea, vineri, referitor la aluziile lui Timmermans despre o posibilă excludere a PSD din PES.
 
„Este vorba de campanie electorală. Marii lideri europeni sunt în campanie electorală și au transformat România într-o minge electorală pe care o plimbă dintr-un teren în altul pentru a obține niște aplauze de la niște galerii. Vorbim în România despre lupta anti-corupție? S-a vorbit în România despre marile cazuri de corupție și de devalizări uriașe din țările vest-europene? Despre care luptă anti-corupție care este blocată în România e vorba aici? (...) Au fost la Bruxelles și îmi spunea cineva că marii specialiști, funcționari de fapt, nu se uitau pe texte și aveau o problemă cu mitingul nostru de anul trecut, unde au fost 400.000 de oameni. Despre ce discuții vorbim? Vorbim despre oficiali europeni care, pe de o parte ne spun, și ăsta tot standard dublu e, ca nu cumva politicul să interfereze în Justiție și cer să se oprească ancheta penală. Cine să meargă să oprească ancheta penală? Cineva din Guvern, din Parlament? Iar pe de altă parte negociază ca la piață funcția de procuror european? Și nouă ne spun să facem cum? Modelul lor sau cum? Vorba românească: Să faci ce zice popa, nu ce face popa, până la urmă”, a declarat Liviu Dragnea la Călărași, citat de România Liberă.