ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„România își face iluzii că stă la masă cu cei mari, fiind mereu conformistă”, a declarat azi la RFI senatorul PSD Titus Corlățean. Fostul ministru de Externe se întreabă „de ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE” și afirmă că „unii sunt stigmatizați de capitale mari sau de Bruxelles”, referindu-se la state central-est europene, informează rfi.ro.

Titus Corlățean crede că România trebuie să aibă o atitudine mai puțin conformistă în interiorul UE: „Noi trebuie să învățăm să spunem și nu, să spunem atunci când ni se servesc tot felul de subiecte pe agenda europeană, le preluăm așa, de o manieră conformistă, nu le trecem prin filtrul interesului specific al României, care nu neapărat trebuie să fie întotdeauna identic cu cel al Bruxellesului sau al Berlinului sau al Parisului sau al Hagăi. Avem și noi dreptul la agenda noastră specifică”.

„Sunt și alți parteneri europeni, care sunt nemulțumiți, unii sunt stigmatizați de capitale mari sau de Bruxelles, genul statelor central-est europene, dar atenție, noi aici rezonăm și cei care vorbesc împotriva unei forme de cooperare cu Grupul Vișegrad, care astăzi cel puțin unele dintre statele de acolo sunt stigmatizate, de fapt, ascund interese politice. De ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE? De ce să nu ne susținem interesele specifice, de ce să continui să pierd economic uriaș datorită faptului că frontiera româno-ungară este frontieră Schengen și că TIR-urile cu marfă produsă în România, nu doar marfă românească, dar sunt și produse în care companiile germane, franceze, olandeze au interese, dar pentru că alte interese sunt mai mari decât interesele astea specifice, tot rămânem blocați. Poate că este timpul să fim ceva mai hotărâți în abordarea acestor subiecte”, spune senatorul PSD.

Întrebat dacă România vrea să stea la masă cu marile țări europene sau cu Grupul de la Vișegrad, Titus Corlățean a răspuns: „Dilema asta de fapt ascunde o temă foarte serioasă. Ne facem iluzii că stăm la masă cu cei mari, fiind mereu conformiști. Ne facem foarte mari iluzii. Am învățat un lucru extrem de simplu, dar esențial în relațiile internaționale: atunci când ai coloană vertebrală și ai argumente, nu așa, isteric sau supărat, cu argumente, ți le susții cu demnitate, să știți că puteți căpăta respectul celuilalt. Și ai nevoie de parteneriate, parteneri, discutăm foarte direct, foarte concret, foarte amical cu marii parteneri, pe unele chestiuni suntem de acord, pe altele avem și noi dreptul la interese specifice. Aici nu e vorba de a intra într-o contradicție fundamentală, în ciocniri frontale cu marii jucători europeni, dar avem dreptul să spunem că și noi avem la rândul nostru interesele noastre specifice. Noi suntem buni contributori de ani de zile. Atunci când a fost nevoie în materie de securitate internațională, noi am fost prezenți, în timp ce alții plantau panseluțe. Oamenii noștri au căzut în teren, au căzut în Afganistan, au căzut în Irak. Noi securizăm foarte bine frontiera de est a UE și flancul estic al NATO și la frontieră avem totuși Republica Moldova. Deci noi am făcut niște sacrificii. Treburile astea trebuie valorizate și pentru asta e nevoie de o atitudine mult mai fermă a României”.

Întrebat dacă nu este totuși riscant să stai la aceeași masă cu un lider antieuropean și populist ca Viktor Orban, fostul ministru de Externe a replicat: „Nouă ni se spunea în anii anteriori, când aveam tensiunile alea politice din România, când toată lumea spunea: domnule, președintele de la acel moment din România e antidemocratic, folosește instituțiile în interes personal, își omoară dușmanii politici, justiția este subordonată, de fapt, dincolo de poveștile spuse prin tot felul de canale media, ni s-a răspuns la un moment dat: domnule, dar a fost votat de popor, este ales democratic. Păi, votat de popor a fost și un alt președinte al unui stat mare, care astăzi este sub anchetă penală în țara respectivă, votat democratic este și șeful Guvernului de la Budapesta, votați democratic sunt toți, dar tot democratic apar în Parlamentele și poate chiar în zona de guvernare vest-europeană și populiști și extremiști și oameni care n-au nimic de-a face cu democrația. Așa că haideți să aplicăm aceeași unitate de măsură tuturora”.