ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, la Oradea, că străduințele de autonomie ale comunității maghiare nu sunt îndreptate împotriva Bucureștiului, ci, din contră, se dorește câștigarea parteneriatului cu societatea majoritară românească.

Tokes a declarat, într-o conferință de presă, după încheierea ședinței ordinare Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (KMAT), că traseul demersurilor pentru autonomie este jalonat simbolic de patru orașe: Bruxelles, Budapesta, București și Mariehamm, capitala Insulelor Aland. Jurista Elisabeth Naucler, fost parlamentar în Suedia, a împărtășit la Oradea din experiența obținută de insulele Aland, cu statut autonom în Finlanda.

„Bruxelles-ul nu este încă de partea noastră. La Budapesta, din 2010, avem un Guvern care ne sprijină prin prerogative constituționale, Bucureștiul este în continuare împotriva aspirațiilor noastre de autonomie, iar Insulele Aland, reprezentate aici prin doamna Elisabeth Naucler, arată căutările noastre de aliați și străduințele noastre de internaționalizare a cauzei autonomiei. În viitor, dorim să câștigăm și parteneriatul Bucureștiului, al societății majoritare românești, al clasei politice românești, pentru că este clar că străduințele noastre de autonomie nu au direcție împotriva Bucureștiului, nu sunt împotriva românilor, ba, din contră, dorim să ajungem la înțelegere în această chestiune", a afirmat Tokes, care este președintele KMAT.

Vineri a avut loc ședința ordinară a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, fiind date publicității două documente — unul se referă la temele ce au fost discutate la această întrunire, iar celălalt la Legea Educației din Ucraina, pe care atât Parlamentul României, cât și cel al Ungariei au condamnat-o.

Tokes a precizat că, deși au fost invitați și reprezentanți ai UDMR, aceștia nu au participat la consfătuire.

„Concluzia mea este că ar trebui să fim uniți și, dacă vrem să fim recunoscuți de partea românească ca atare, ca organizații și comunități autonome, ar trebui să ajungem la o unitate necesară", a spus el.