ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al României, Traian Băsescu, critică lipsa de implicare a actualului șef al statului, Klaus Iohannis, care în opinia sa a prelungit criza care a lovit țara noastră în ultimele zile. Acesta a mai precizat că numele noului premier ar fi trebuit făcut public deja, iar negocierile cu partidele politice s-au prelungit nejustificat de mult.

„Pas cu pas, dar repede! (...) Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului, iar în dimineața zilei de astăzi, 5.11.2015, trebuia să știm numele premierului desemnat. Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii? Oamenii aceștia vor de la președintele lor o soluție bună și asumată de cel care constituțional are decizia în mână. Cui folosește prelungirea incertitudinii asupra numelui viitorului premier? Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopții trecute, ele trebuie încheiate azi și nu mâine, iar numele premierului desemnat anunțat în această seară. Altfel se riscă evoluții greu de controlat. Este vital ca România să aibă imediat guvern în deplină capacitate de exercițiu și nu prelungită viața unui guvern interimar. De acord că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar uneori pașii trebuie făcuți foarte repede”, a scris fostul președinte pe Facebook.

Traian Băsescu consideră că implicarea societății civile și a reprezentanților străzii în consultările privind noul premier este neconstituțională și reprezintă o fugă de asumare a responsabilității.

„Pentru astfel de întâlniri îți poți găsi timp cu alte ocazii, pentru că așa nu vom ști dacă noul premier este soluția dată de președinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea Guvernului trebuie rigoare nemțească și aplicat corect art.103 alin.1 din Constituția României”, a mai precizat Băsescu.

Potrivit acestuia, un „vecin mare și agresiv” la Răsărit „își freacă mâinile la perspectiva destabilizării țării”, după ce a reușit acest lucru cu Ucraina și Republica Moldova.

„În aceste condiții, prelungirea crizei politice generate de întârzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă și pentru securitatea națională și pentru evoluțiile economice ale țării”, a mai scris fostul președinte.