Fostul președinte al României, Traian Băsescu, critică lipsa de implicare a actualului șef al statului, Klaus Iohannis, care în opinia sa a prelungit criza care a lovit țara noastră în ultimele zile. Acesta a mai precizat că numele noului premier ar fi trebuit făcut public deja, iar negocierile cu partidele politice s-au prelungit nejustificat de mult.

„Pas cu pas, dar repede! (...) Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului, iar în dimineața zilei de astăzi, 5.11.2015, trebuia să știm numele premierului desemnat. Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii? Oamenii aceștia vor de la președintele lor o soluție bună și asumată de cel care constituțional are decizia în mână. Cui folosește prelungirea incertitudinii asupra numelui viitorului premier? Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopții trecute, ele trebuie încheiate azi și nu mâine, iar numele premierului desemnat anunțat în această seară. Altfel se riscă evoluții greu de controlat. Este vital ca România să aibă imediat guvern în deplină capacitate de exercițiu și nu prelungită viața unui guvern interimar. De acord că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar uneori pașii trebuie făcuți foarte repede”, a scris fostul președinte pe Facebook.

Traian Băsescu consideră că implicarea societății civile și a reprezentanților străzii în consultările privind noul premier este neconstituțională și reprezintă o fugă de asumare a responsabilității.

„Pentru astfel de întâlniri îți poți găsi timp cu alte ocazii, pentru că așa nu vom ști dacă noul premier este soluția dată de președinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea Guvernului trebuie rigoare nemțească și aplicat corect art.103 alin.1 din Constituția României”, a mai precizat Băsescu.

Potrivit acestuia, un „vecin mare și agresiv” la Răsărit „își freacă mâinile la perspectiva destabilizării țării”, după ce a reușit acest lucru cu Ucraina și Republica Moldova.

„În aceste condiții, prelungirea crizei politice generate de întârzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă și pentru securitatea națională și pentru evoluțiile economice ale țării”, a mai scris fostul președinte.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews