ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traian Băsescu a analizat situația din Republica Moldova, care a fost cuprinsă de o revoltă după instalarea noului guvern de la Chișinău.

"Nu poți să pui Republica Moldova într-o situație mai dificilă decât cea pe care o are decât lăsând-o fără guvern", a spus fostul președinte al României, care consideră că "gruparea din piață, Demnitate și Adevăr" este una proeuropeană, însă are anumite rezerve - "de ce i-au gonit pe unioniști?".

Fostul președinte al României a subliniat că există două persoane care vor cadă guvernul, Igor Dodon și Renato Usatîi.

"Cred că Demnitate și Adevăr, ca program, rămân cei care susțin orientarea provest. Platforma DA trebuie să plece imediat acasă și trebuie să înțeleagă că o Republica Moldova cu un guvern desemnat e o țară care poate să se salveze. Cât timp ai un guvern, ai speranța să reînnozi relațiile de susținere financiară cu România care are un imprumut aprobat în Parlament de 100 milioane, iar Chișinău nu își poate închide bugetul din lipsa de 60 milioane", a spus Băsescu la B1 TV.

"Nu înțeleg de ce platforma DA se află în aceeași piață ca formațiunea lui Usatîi și Dodon. DA să meargă acasă și să își consolideze structurile. Cred că au nevoie de câteva luni să formeze din această mișcare a pieței un partid credibil proeuropean și să lase guvernul în care nici eu nu am încredere. Filip este lacheul lui Plahotniuc", a subliniat Băsescu.

Fostul președinte avertizează că guvernul Filip este, totuși, "unul legitim, votat de o majoritate parlamentară. Nu există lucru mai important decât ca țara să aibă un guvern legitim care să îl scoată din colaps financiar".

"Știu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc din România și cine mănâncă și acum. Încetați cu susținerea lui Plahotniuc în România. Punct", a spus președintele MP.

Întrebat la cine se referă, acesta a recunoscut că este vorba despre "politicieni, în primul rând. Totul are o limită. O Moldova destabilizată de Plahotniuc înseamnă un risc de securitate națională pentru România".