ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a participat duminică seară la o emisiune în platoul postului „România TV”, în tandem cu familia Luizei Melencu, victima din aprilie a lui Gheorghe Dincă din Caracal. Acesta a dat explicații despre posibilitățile de localizare pe care le are în prezent Serviciul de Telecomunicații Speciale și a opinat că ancheta în cazul dispariției Luizei și Alexandrei ar putea dovedi existența în zona Caracal-Deveselu a unei rețele de „proxeneți care furnizau tinere soldaților americani și pe care nu-i vedea Poliția locală, din păcate”.

Întrebat despre stabilirea posibililor vinovați pentru tragedia Alexandrei, care apucase să apeleze numărul unic de urgență după ce a fost sechestrată, în afară de Poliție, Procuratură, Ministerul Justiției sau sistemul numărului unic de urgență, Traian Băsescu a ales să vorbească în primul rând despre Serviciul de Telecomunicații Speciale, prezentând al XI-lea raport al Comisiei Europene legat de numărul 112. Potrivit fostului președinte, „STS nu e un serviciu secret, ci un prestator de servicii pentru Guvern și pentru orice demnitar străin care vine în România”.

„S-a încercat, în zona de discreditare, în fază inițială, să se dea vina una pe alții. Iată ce poate să facă STS, cu mijloacele pe care le are, și pe care le au toate cele 28 de țări (membre UE - n.r.). În momentul de față, STS poate să dea o evaluare a locației cu o toleranță de la 70 de metri la 5000 de metri. Aceasta este foaie din raport. Acest sistem pe care îl are STS-ul și pe care îl au toate statele Uniunii Europene merge cu o toleranță de la 70 de metri la 5000 de metri. Dacă este în București, va fi 70 de metri, pentru că se intersectează mai multe celule. Dacă este la Caracal, unde e o singură celulă, va fi către 5000 de metri. Adică 5 kilometri față de punctul real. Or, acea diagramă pe care au transmis-o, preluată de la operatori, este mai mică de 5000 de metri. Deci asta este performanța echipamentului. Ceea ce vă spun este valabil și pentru întâmplarea din Apuseni", a declarat Traian Băsescu duminică seară la postul România TV

La întrebarea de la minutul 45, când reporterul a sugerat că zona unde au fost răpite Luiza și Alexandra ar fi putut beneficia de o securitate sporită, de vreme ce Caracalul se află la 8 kilometri de Deveselu, „cel mai bine apărat loc de pe flancul estic al NATO”, fostul președinte a răspuns că baza militară americană este într-adevăr bine supravegheată, însă nu și populația din împrejurimile acesteia. Ceea ce nu exclude, conform opiniei invitatului, existența unor legături între mafia locală și personalul militar staționat la Deveselu.

„În zonă există un sistem care supraveghează siguranța bazei militare, dar în niciun caz nu supraveghează populația. Eu știu acordul de instalare a echipamentelor, e vorba de sistemele de siguranță a instalației, dar nu de supraveghere a populației, asta nu există acolo.

Știți unde s-ar putea să fie surpriza dumneavoastră? Dacă se merge până la capăt cu ancheta, și eu sper să se meargă, și va constata că erau proxeneți care furnizau tinere soldaților americani, ceea ce n-ar fi exclus, și pe care nu-i vedea Poliția locală, din păcate”, a opinat Traian Băsescu.

Invitat să adreseze un gând familiei Luizei Melencu, victima din luna aprilie a agresorului din Caracal, fostul președinte le-a transmis părinților că este o dramă să-și piardă fiica aflată în floarea vârstei, cu atât mai mult cu cât nu au nici măcar consolarea unei îngropări creștinești, dar că trebuie să se împace cu situația și să se roage pentru sufletul copilei.  

„E o dramă, să se împace cu ea, și toată compasiunea mea pentru drama prin care trec! Cea mai mare dramă este să pierzi un copil de 14-16-18 ani, dar mai mare decât atât este atunci când nu poți să-l îngropi”, a concluzionat Traian Băsescu.