ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația  Timișoara Civică reclamă grave abateri de la legea transparenței decizionale în adoptarea hotărârilor de către Consiliul Local Timișoara. Membrii organizației au constatat după analizarea proiectelor de hotărâre supuse votului în acest an că din peste 170 de hotărâri, doar în nouă cazuri a fost respectat articolul de lege care spune că proiectul trebuie afișat cu cel puțin 30 de zile înainte de a fi supus votului.  Practic, în sub 10% din cazuri. 
 
„Locul și modalitatea prin care cei interesați pot trimite propuneri… nici într-o situație nu s-a întâmplat. Pentru astăzi, 29 de proiecte analizate până când am  putut și noi să facem sinteza asta pentru că tot au apărut. Din proiectele acestea, care au fost afișate cu 30 de zile înainte, avem doar unul, care conțin notă de fundamentare – zero, care conțin expunere de motive – 27 din 29, referat de aprobare – zero, studiu de impact sau fezabilitate – un proiect. Acum nu are nimeni cu 30 de zile, dar un termen rezonabil, nu poți să pui cu o zi înainte sau în ziua respectivă, sau cu două zile, să pui vineri un proiect”, susține Cristian Brâncovan  pentru Radio Timișoara.
 
Primarul Timișoarei critică legea, în loc să ia măsuri. Nicolae Robu susține că termenul de 30 de zile pentru afișarea pe site este aberant și că nu s-ar mai putea face nimic în oraș dacă s-ar respecta acest termen. 
„Câteodată sunt probleme, este adevărat, și eu chiar le-am dat aprobare imediat celor din grupul Timișoara Civică, le-am și scris că eu consider că implicarea lor va fi de ajutor pentru mine, ca șef al executivului, însă sper că ei sunt de bună credință și nu urmăresc obstrucționeze sau să frâneze mersul lucrurilor ci, dimpotrivă, vor fi vigilenți și vor semnala acolo se impune să fie dezbateri publice și poate aparatul primăriei nu a considerat să fie cazul sau alte lucruri”, a declarat Nicolae Robu pentru sursa citată.
 
Membrii grupului Timișoara Civică susțin că nu doresc să-i afecteze pe cetățeni dar avertizează că sunt dispuși să atace în contencios administrativ hotărâri ale Consiliului Local care nu respectă legea transparenței decizionale.