ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca să ne dezmeticim pe de-a binelea, e musai să mai facem câteva observații pe lângă informațiile susținute de distinsul istoric și academician Ioan-Aurel Pop, potrivit cărora  la Budapesta ar fi fost înființat un departament special numit Trianon 100, destinat unui război informațional împotriva României. Căci avem de-a face, într-adevăr, cu o bombă „inteligentă, segregaționistă”, după cum se spune în presă. Dar aceasta nu e singulară. Exemplare asemănătoare sunt déjà lansate demult iar atacurile nu vin dintr-o singură direcție.

Contestarea pe diverse tonuri, nuanțe și intensități a celor consfințite de tratatele de pace de după primul război mondial, la pachet cu apologia imperiului habsburgic și cu strâmbele băgate între românii din diverse zone ale țării au devenit de câțiva ani o practică insistentă, elementele de propagandă bine pusă la punct și coordonată fiind absolut vizibile și pentru un ochi mai puțin format. Mediul virtual este unul dintre canalele favorite. Sute de conturi false varsă năduf  în zeci de grupuri de pe rețelele de socializare, „liderii de opinie” nu lipsesc, textele și ideile atent dospite sunt reluate obsesiv, ca să se imprime.  În rândul „activilor” au intrat, pas cu pas, câte un jurnalist fără scrupule, câte un intelectual mediocru, ce își contestă anonimatul prin vreo diplomă oferită generos pe la Budapesta sau Viena... De ce nu, câte un absolvent al facultății de profil care face pe istoricul pe blog, ridicând ode colonistului german cel civilizator și "luminoaselor” cârmuiri ale Vienei și Budapestei pe meleag bănățean, în batjocura deplină a eticii și deontologiei profesionale. Mai ieri nu știam dacă să râd sau să plâng dând peste un mecanism de vot postat într-un grup de un astfel de individ, prin care se cerea excluderea „antibănățenilor” din grup, după ce odele postate anterior îi fuseseră puternic atacate și contestate…

Din păcate, însă, au fost demult făcuți și pașii de ieșire din virtual. Anul trecut, Timișoara a fost scena unui spectacol scandalos, cu ocazia împlinirii a trei sute de ani de la cucerirea cetății de către trupele habsburgice. Pe bani publici, s-a acreditat oficial ideea că acel moment nu reprezintă un act de ocupație ci unul de eliberare a Banatului. Din pleiada de scene istorice jucate de figuranții străini aduși pentru manifestare a lipsit orice evocare a prea-numeroaselor episoade dureroase la care i-a supus imperiul pe românii băștinași. Evident, nici urmă de explicație despre cum poate fi „eliberator” un imperiu de care ne-am eliberat ulterior, moment din care ne rezultă inclusiv Ziua Națională!

Și asta nu e tot… Anul trecut a mai avut loc un eveniment al cărui mesaj subliminal ne dă adevărata dimensiune pe care a atins-o deja propaganda anti-românească- a fost lansată la Timișoara o cărțulie. Groasă-groasă.  „Această Istorie a Banatului  propune o viziune liberă de constrângeri comunitar-lingvistice, religioase, etnice și naționale. Ea prezintă evoluția social-politică, religioasă și cultural a regiunii, evenimentele, datele și faptele relevante din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea..." descrie Victor Neumann lucrarea al cărei coordonator este.
 
Cărțulia groasă-groasă, cu pretenții de „Istorie”, nu prezintă nici urmă de referire la revolta anti-habsburgică a bănățenilor din 1739, despre faptele și revendicările pașoptistului bănățean Eftimie Murgu sau despre zecile de jalbe ignorate de împărăție, prin care românii bănățeni se plângeau, cereau încetarea tratamentelor discriminatorii și drepturi. Practic, din "Istoria” coordonată de domnul Neumann lipsește orice faptă, dată sau eveniment care reflectă dramele românilor băștinași din perioada imperiului, orice referire care ar putea umbri în mentalul colectiv românesc imaginea de "cârmuire luminoasă” a austro-ungarilor. Și știți de ce, în opinia mea, e foarte-foarte gravă treaba cu cărțulia asta groasă-groasă? Fiindcă e publicată chiar la Editura Academiei Române, lansarea beneficiind și de prezența, vorbele și elogiul unui Răzvan Theodorescu...

Sunt doar câteva exemple. La care îmi atașez concluzia: nu avem de-a face cu o "bombă inteligentă, segregaționistă", oameni buni. Ci cu un întreg arsenal. Care e déjà dirijat și detonat de multă vreme și din mai multe direcții. Iar bombardamentul se va intensifica, pe zi ce ne apropie de centenarul Unirii și de suta de ani de la Trianon…