ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre primele decizii luate de Donald Trump a fost tăierea fondurile destinate „avertizorilor de integritate” din Europa Centrală și de Sud- Est, inclusiv din România.

Aceștia devoalau actele de corupție săvârșite de angajații companiilor americane sau ale celor listate pe bursele americane, ceea ce înseamnă majoritatea marilor companii de la nivel global.

Unul din dosarele celebre, instrumentate de autoritățile americane și cele române și în baza unor informații primite de la astfel de avertizori, este Microsoft.
 
DOSARUL MICROSOFT: Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Dumitru Nicolae și Gheorghe Ștefan au fost condamnați la închisoare cu executare pentru că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licențele Microsoft. Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro și de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro

Infracțiunile devoalate de avertizorii de integritate sunt investigate de FBI.

Inedit este că cei care furnizează informații relevante, finalizate cu sancționarea companiilor care încalcă legea, primesc recompense uriașe, ce ajung chiar la 30% din amenda pe care o dă statul.