ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern în care se adoptă modificări la Codul Fiscal, că "avem informații că anumite bănci le-au dat liber angajațiilor pentru a participa la proteste".

Premierul a mai spus că măsurile privind externalizarea profitului „au inflamat niște multinaționale”.

Înaintea ședinței de guvern de miercuri, aproximativ 200 de persoane au protesta în Piața Victoriei împotriva noului Cod Fiscal.

 

Marile companii care funcționează în România s-au opus, prin intermediul asociațiilor patronale, modificării Codului Fiscal prin ordonanța de urgență promovată de Ministerul Finanțelor. Acestea au reclamat lipsa de predictibilitate, precum și lipsa studiilor de impact, dar o altă sursă de nemulțumire majoră este intenția Guvernului de a aplica o directivă UE care face mult mai dificilă evitarea taxării multinaționalelor în țara în care își desfășoară activitatea. 

Este vorba despre Directiva UE 1164/2016 (Directiva ATAD), care pune la dispoziția statelor membre mai multe instrumente legale pentru a opri evitarea plătii taxelor de către companii în țările în care funcționează.
 
Ministrul de Finanțe a transmis un mesaj companiilor multinaționale, avertizând că acestea vor trebui să-și plătească taxele la fel ca în alte țări. ”Le spun companiilor multinaționale, care încearcă să evite plata impozitelor și taxelor, că vor trebui să respecte Romania și să plăteasca aceste impozite și taxe la fel ca în celelalte țări”, a afirmat Mișa.