ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UDMR a lansat un site în limba engleză care prezintă Transilvania pentru străini, dar care utilizează numai versiunea maghiară a istoriei, informează G4 Media.

Siteul este finanțat din Ungaria, de fundația Bethlen Gabor Alap, iar președintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, susține că „portalul încearcă să privească Transilvania prin ochii altora”.

Spre exemplu, istoria Transilvaniei începe cu istoria așa-zisului „Ținut Secuiesc”. Dar denumirea  aleasă de autoarea cu nume de rezonanță maghiară nu este „Székely Land”, așa cum ar sugera faptul că textul e în engleză, ci varianta ungurească, „Székelyföld”.

În articol, numele județelor Harghita și Covasna sunt scrise numai în maghiară, în aceeași situație aflându-se localitatea Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc. De alfel, în articolul despre istoria zonei, românii nici nu sunt menționați, ca și cum nu ar exista sau nu ar fi fost niciodată.

Într-un un articol despre Sibiu se susține că unirea Transilvaniei cu România la finalul primului război mondial a fost o ”experiență devastatoare”, iar în altul, dedicat experienței multilingve din Transilvania, pretinde că în regiune există „tensiuni între minoritățile etnice și români”.

Coordonatorul proiectului este Patrick Eagan, născut în SUA, fără rădăcini maghiare, arată agenția maghiară MTI. Unul din ambasadorii Transylvanianow.com este László Albert Barabási, cercetător al științei rețelelor, originar din Secuime. Conținutul portalului, editat de mai mulți jurnaliști, bloggeri și formatori de opinie transilvăneni, este coordonat de Fundația Eurotrans a UDMR și susținut financiar de Bethlen Gábor Alap din Ungaria, potrivit MTI.