ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sentința din decembrie a Tribunalului Cluj, care obliga Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) să comunice o serie de informații publice, a devenit definitivă, după ce UDMR nu a formulat recurs în termen legal, relatează Atlatszo Erdely. 

UDMR a fost data în judecată de Asociația Atlatszo Erdely Egyesulet după ce Uniunea a refuzat să comunice informații detaliate despre gestionarea sprijinului financiar guvernamental destinat comunitătii maghiare pe baza legii 544/2001.  

Blogul erdely.atlatszo.hu, editat de Asociația Atlatszo Erdely Egyesulet (care înseamnă Transilvania transparența), a dorit să afle cum au fost cheltuiți cei 28 de milioane de euro primiți de la bugetul de stat al României în ultimii 6 ani, sumă pe care UDMR a primit-o în calitate de reprezentant al comunității maghiare din România. 

UDMR a fost obligată de către instanță să furnizeze informațiile de interes public cerute de Asociația Atlatszo Erdely Egyesulet, și anume: 
  
 – lista imobilelor aflate în prezent în proprietatea Uniunii Democrate Maghiare din România, cu adresă și număr cadastral/topografic, anul și modul dobândirii, respectiv prețul de cumpărare a acestora și numele vanzătorului; 
  
 – lista imobilelor închiriate în prezent de către Uniunea Democrată Maghiară din România, cu locația (adresă), numele proprietarului, respectiv chiria anuală plătită pentru acestea. 
  
 – o listă cu cheltuielile de întreținere și reparații a imobilelor aflate în proprietatea/ în chiria UDMR pe perioadă 2009-prezent, specificând pe scurt lucrarea efectuată și numele firmei care a efectuat lucrarea. 
  
 – o listă cu diurnele primite de către angajații UDMR (respectiv persoane care reprezintă UDMR) pentru deplasări în afara granițelor tării din 2009 pană în prezent. Lista să conțină data de început și sfârșit a deplasării, destinația, respectiv suma de bani plătită ca și diurnă. 
  
 – o listă cu operele de artă cumpărate din 2009 de către UDMR, cu numele autorului, o prezentare succintă a operei, respectiv prețul plătit pentru această.