ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Tensiunile de la cimitirul din Valea Uzului s-ar rezolva doar dacă eroii români înmormântați acolo ar fi strămutați într-o parcelă românească, a afirmat la Digi FM liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. Aceasta după ce, inițial, UDMR negase existența românilor înmormântați în Cimitirul Internațional al Eroilor.
 
Attila Korodi susține că cele 52 de cruci standard și troița românească, amplasate de Primăria Dărmănești în cimitirul din Valea Uzului, sunt ilegal construite și „nu pot rămâne așa acolo”, dar că, în măsura în care Ministerul Apărării va dovedi numărul românilor îngropați la Valea Uzului, va trebui creată o parcelă anume pentru aceștia.   

„Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi. (...) aceste cruci de beton (amplasate de Primăria Dărmănești n.r.) sunt puse acolo ilegal - spune Inspectoratul de Stat în Construcții, spune prefectul județului Bacău, spune Ministerul Culturii, spune Ministerul Apărării. Deci aceste cruci nu pot rămâne așa acolo, pentru că au fost comise niște ilegalități, dar, da, dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal - toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor și atunci să creeze o parcelă românească”, a declarat Attila Korodi, la Digi FM. Ministerul Apărării Naționale precizase anterior că la Valea Uzului se află înhumați circa 900 de soldați aparținând altor 5 naționalități în afară de austro-ungari, în număr de 350.

Aceste declarații vin după ce autoritățile române de etnie maghiară din regiune au sistat accesul în Cimitirul Internațional Valea Uzului vreme de 30 de zile, încercând prin convocarea unui lanț uman maghiar să împiedice pătrunderea românilor în necropolă pentru săvârșirea unei ceremonii de Ziua Eroilor, joi, 6 iunie.

„Aceste tensiuni apar când instituțiile statului nu își asumă responsabilitățile. Când Ministerul Apărării nu își asumă responsabilitatea de a asigura comisia națională, Oficiul Național responsabili pentru cultul eroilor. Când nu activează, conform legislației, comisii mixte cu celelalte state. Când Ministerul de Interne lasă la atitudinea prefecturilor să utilizeze cu întârziere documente oficiale care spun și descriu ilegalităție pe care autoritățile locale de la Valea Uzului le fac. Pentru ziua de ieri este o responsabilitate și a ministrului de Interne, pentru că avea toate informațiile că situația va escalada. Acolo se știa că vor veni ultrași de la echipe de fotbal, oameni cu alt scop decât comemorarea eroilor. Totuși, efectivele de jandarmi au fost prea puține. Pe teren, în cimitir, în momentele în care trebuia să se țină în condiții normale evenimentele de acolo, nu au putut să facă. Câțiva jandarmi, care au fost pe teren, au făcut ce trebuia, dar au fost prea puțini.(...) Huliganii s-au luptat constant cu cei 10-20-30 de jandarmi. Jandarmii au primit pumni și picioare. Noi am primit scuipături, noroi și pietre în față. Au fost vandalizate poarta și o parte a cimitirului. Dacă Jandarmeria spune că nu au fost atrocități, Jandarmeria minte. Imaginile sunt elocvente”, a mai spus Attila Korodi în cadrul interviului acordat postului de radio Digi FM. 

Întrebat de ce au fost împiedicați românii să desfășoare la Valea Uzului o ceremonie religioasă legitimă pentru toate etniile care au înhumați strămoși în acea necropolă de război, deputatul UDMR a acuzat că manifestarea ar fi fost compromisă de prezența unor extremiști.

„Când vii acolo să comemorezi eroii români nu vii îmbătat, nu vii în trening, nu vii hotărât să rupi, nu vii hotărât să te lupți, ci vii să comemorezi. Noi am spus foarte clar. Nimeni nu ar trebui să intre în cimitir, până când, Ministerul Apărării, conform atribuțiilor legale, nu face analiza, nu face procedura corectă în care dacă există din al Doilea Război Mondial, în acel cimitir sau în zonă înhumați eroi martiri să aibă un memoriu cuvenit. Până atunci, orice ilegalitate făcută de autoritățile locale nu poate să suplimenteze sau nu poate să înlocuiască responsabilitatea ministerială și nu poate să aibă loc eventuale comemorări care, eventual, pe spatele lor, au avut alt scop”, subliniază Attila Korodi.

La întrebarea cărei naționalități aparțin morții înhumați la cimitirul din Valea Uzului, acesta a exemplificat doar un caz de soldat român ardelean, care a murit luptând de partea fostei armate austro-ungare, evitând de fapt să recunoască prezența eroilor Armatei Române.

„Conform arhivelor până acum vizibile aflate și puse la dispoziția opiniei publice sigur că, de exemplu, din Primul Război Mondial, chiar din armata româno-austro-ungară, pe lângă sutele de soldați germani, maghiari, austrieci, de exemplu este înmormântat și un soldat român. Din al doilea Război Mondial, arhivele care sunt la dispoziție nu arată datele suficiente. Aici, Oficiul Național trebuie să facă toate cercetările și să vină cu datele corecte, pentru că sunt mai multe cimitire în Vale, la Poiana Uzului, la Dărmănești. Sunt date care sunt confuze și nicio autoritate locală, nicio organizație civică nu poate să înlocuiască Oficiul Național care are această responsabilitate”, a mai spus Attila Korodi la Digi FM.

„Toată lumea este îndreptățită să vină acolo pentru că vorbim de eroi. Dar, până când, din cauza situației confuze create de localitatea Dărmănești (amplasarea unor cruci în cimitir n.r.), Ministerul Apărării nu clarifică situația, toate aceste evenimente, comemorări ar trebui să fie stopate, anulate. Aici trebuie, mai întâi, ca să nu se escaladeze și să nu fie un subiectivism, puse pe masa discuțiilor date foarte precise, exacte, ca toată lumea să știe pe cine celebrează. (...)  A pus acolo niște cruci (primarul din Dărmănești -n.red.), chiar, din păcate, peste 12 morminte foarte bine identificate cu nume și prenume, care sunt ostași, eroi căzuți din partea armatei austro-ungare, din care, da, face parte și un soldat probabil de naționalitate română, pentru că numele este român. (...) Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi. (...) Dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal - toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor- și atunci să creeze o parcelă românească”, a concluzionat deputatul UDMR Attila Korodi în interviul acordat postului Digi FM.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews