ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZATE 18.50 Artiștii Operei Naționale București au remis un comunicat prin care își exprimă surprinderea față de demisia lui Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii.

"Ne exprimăm surprinderea în urma confirmării demisiei Ministrului Culturii, dl Vlad Alexandrescu, fiind exact ceea ce nu ne-am fi dorit.

Domnia Sa a făcut un lucru extraordinar de important și corect când i-a numit pe Maeștrii Vlad Conta și Tiberiu Soare la conducerea Operei Naționale București. 

Noi am așteptat zile în șir întâlnirea și dialogul cu domnia sa și ulterior discuției pe care am avut-o și cu Vice-Premierul României, dl Vasile Dâncu, așteptam răspunsul la doleanțele noastre și soluția pentru situația actuală a Instituției, Opera Națională București.

Specificăm, pe această cale, că ne mâhnește demisia dlui Vlad Alexandrescu din funcția de Ministru al Culturii. Considerăm că Domnia Sa a făcut un lucru extraordinar de important când i-a numit pe Maeștrii Vlad Conta și Tiberiu Soare la conducerea Operei Naționale București. De altfel, sub conducerea acestei echipe de profesioniști, suntem convinși că Opera Națională București ar fi beneficiat de o funcționare modernă, europeană, căreia nu ne-am opus niciodată. Ne opunem doar ilegalității, fraudelor și abuzurilor!"

Artistii Operei Naționale București

 

ACTUALIZARE 16.30 Ministrul Culturii și-a anunțat demisia pe Facebook: În fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia 


Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, în care menționează câteva dintre preocupările pe care le-a avut în mandatul său destul de scurt.

”În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

”În mandatul scurt pe care l-am avut, am fost preocupat în primul rând să redau Ministerului Culturii credibilitatea și importanța pe care administrația culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă. Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Național al Patrimoniului și am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului național, în situația urgentă a deteriorării lui accelerate. Am inițiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanțare prin care Statul Român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, iar cea dintâi operațiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziția lucrării „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși. Am cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO. Am dat expresie așteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO. Am intervenit direct în șantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluțiilor inovatoare care să relaționeze comunitatea muzeală cu cea creativă”, a scris ministrul.

Vlad Alexandrescu a precizat că reforma pe care a început-o la Ministerul Culturii este ”periclitată” de ”forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării”, care au devenit foarte sonore în spațiul public.

”Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Alexandrescu a vorbit în mesajul său și despre echipa de ”oameni tineri, dinamici și cu bogată expertiză profesională” pe care a adus-o în minister.

”În cele aproape șase luni de ministeriat, am întreținut o comunicare intensă, zilnică, cu spațiul public și partenerii instituționali, dorind astfel să transparentizez procesul decizional. Am adus alături de mine oameni tineri, dinamici și persoane cu bogată expertiză profesională, cu certitudinea că echipa pe care am construit-o va pereniza, în domeniul public, dinamica reformei. Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

 Știrea inițială:

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Națională, au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale. Potrivit acelorași surse, Ministerul Culturii urmează să anunțe demisia lui Vlad Alexandrescu printr-un comunicat de presă.

Vlad Alexandrescu ar fi al treilea ministru care părăsește Cabinetul Cioloș, după ministrul Muncii și ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul Culturii a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puțin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta și din nou George Călin. Călin a fost demis din nou de Ministrul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaților ONB, care au protestat față de repunerea în funcție la Operă a unui manager corupt.