ACTUALIZARE 07.06/ 16.20 Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare, așa cum a făcut-o și anterior, să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar, precizează MAE într-un comuicat, publicat pe site-ul instituției. MAE vine cu precizări în urma declarației secretarului de stat din MAECE ungar cu privire la transmiterea unei note de protest pe tema situației de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului.
Acesta este comunicatul MAE
„Referitor la declarația secretarului de stat din MAECE ungar/comunicatul părții ungare cu privire la transmiterea unei note de protest pe tema situației de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări, în continuarea celor transmise ieri și a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe cu omologul ungar, de la data de 6 iunie:
Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare, așa cum a făcut-o și anterior, să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar – prezent în România, din câte cunoaștem, fără o invitație oficială a părții române – și prin prezentarea distorsionată a situației din Valea Uzului și a evenimentelor de la data de 6 iunie.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internațional al cimitirului din Valea Uzului și dreptul neîngrădit al fiecărui stat să își comemoreze eroii înhumați în acel cimitir. Totodată, amintește că forțele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă și au comunicat că pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.
Partea română reamintește că a făcut în permanență apel la calm și moderație, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari, atât prin declarațiile publice cât și prin incitările transmise pe rețelele sociale.
Partea română rămâne deschisă la dialog pentru identificarea, de o manieră constructivă și echilibrată, a unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă.
Ministerul Afacerilor Externe informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală MAECE ungar, prin care exprimă protestul ferm față de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestații neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe și antisemite din Ungaria: Mișcarea celor 64 de Comitate și Partidul Mi Hazank. Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă și reclamă o acțiune fermă a autorităților publice ungare în virtutea obligațiilor internaționale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice și la protejarea demnității lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste și revanșarde s-a făcut în prezența echipajelor poliției ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autoritățile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român.
Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităților ungare să descurajeze și să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziție aceste manifestări și, de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovați și la pasivitatea echipajelor de poliție. De asemenea, MAE cere autorităților de la Budapesta să se abțină de le orice gesturi de natură să contribuie la escaladarea situației.
Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la MAECE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 10 iunie.”
ACTUALIZARE 23:35 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, în cadrul discuțiilor fiind abordată situația de la Cimitirul Militar Internațional din Valea Uzului, a anunțat M.A.E., citat de
Agerpres.
„Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”, transmite Ministerului Afacerilor Interne într-un comunicat de presă.
„În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”, adaugă Ministerul Afacerilor Externe.
ACTUALIZARE 21:45 Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut premierului demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita.
„Autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis de către președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Acesta face apel la autorități să îi identifice imediat și să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”.
Potrivit lui Kelemen, maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului au protestat pașnic față de „ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești”.
ACTUALIZARE 19:45 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto s-a întâlnit cu omologul său român Teodor Meleșcanu, căruia i-a „cerut insistent'” ca România „să nu tolereze provocări'” și să „facă totul pentru a evita orice încălcare a legii'' în ceea ce privește cimitirul militar din Valea Uzului, a anunțat joi secretarul de stat din MAE ungar, Tamas Menczer, citat de agenția MTI, anunță Mediafax.
Acesta a menționat într-o declarație că, în timp ce România rămâne un partener important al Ungariei datorită minorității maghiare și comerțului bilateral, guvernul de la Budapesta își menține poziția de a se opune realizării unor lucrări în cimitirul din Valea Uzului, estimând că prin aceste lucrări se încalcă legislația românească.
„Fiecare are dreptul să-și omagieze eroii, dar aceasta nu se poate face în mod ilegal sau împotriva onoarei altora”, a mai indicat Tamas Menczer.
ACTUALIZARE 18:31 Corespondentul ActiveNews NU confirmă incidentele anunțate de antena 3 și Hotnews. Nu a aruncat nimeni nicio cruce, nu s-au înregistrat violențe.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că mai mulți cetățeni români au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în Cimitirul Valea Uzului.
„Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii și liniștii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor și au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în față s-au dat la o parte și s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă și se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forța”, a spus Dănculea.
ACTUALIZARE 18:00 În zonă a sosit un grup condus de George Simion, fost candidat independent la alegerile europarlamentare.
ACTUALIZARE 17:45 Un grup de români a pătruns în cimitir, dar majoritatea românilor abia ajung în zonă. Peste 1000 de români, cu sute de mașini, sunt în drum. 200 de jandarmi au intervenit pentru a nu se escalada conflictul.
ACTUALIZARE 06.06/17:30 Atmosferă foarte tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde grupuri de români, veniți în număr foarte mare se află față în față cu jandarmii și ungurii care blochează accesul în cimitir.
Mai multe sute de români s-au deplasat la cimitirul internațional de la Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor.
Știrea inițială
Se anunță o Zi a Eroilor încinsă la Valea Uzului. Joi, 6 iunie, de praznicul Înălțării Domnului, în România se sărbătorește Ziua Eroilor.
Cu această ocazie, mai multe organizații, între care și Frăția Ortodoxă, și-au anunțat prezența la cimitirul internațional de la Valea Uzului, pentru a-i comemora pe eroii români îngropați acolo.
Mai precis, în mesajul Frăției Ortodoxe se precizează că de la ora 17:00, în cimitirul de la Valea Uzului, „alături de toate structurile statului”, membrii și simpatizanții se vor strânge pentru a-i comemora pe eroii căzuți și îngropați acolo.
În replică, așa cum anunță jurnalistul Dan Tănasă pe siteul său, Consiliul Județean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba, îi cheamă pe localnici să formeze un lanț uman în jurul cimitirului, începând cu orele 16:00.
„Un lanț de viață pentru pacea eroilor! Nu pierdeți pacea strămoșilor noștri! Creați un lanț de viață în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Ținând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 pm, la cimitirul militar din Valea Uzului”, este mesajul transmis de Consiliul Județean Harghita și președintele Borboly Csaba. Evenimentul este promovat pe facebook.
Mai mult, Consiliul Local din Sânmărtin
a dat o hotărâre prin care se interzice accesul persoanelor în cimitir, cu excepția celor care se ocupă de întreținerea spațiului.
Recent, la Valea Uzului a izbucnit o dispută legată de faptul că UDMR și alte organizații maghiare nu doresc amplasarea crucilor pentru soldații români necunoscuți îngropați acolo, deși atât
Ministerul Apărării Naționale, cât și
istoricii au demonstrat că în cimitirul internațional sunt înhumați și ostași români. La un moment dat, niște extremiști au acoperit cu saci crucile soldaților români.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (10)