ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un grup de inițiativă, format din filosoful Mihai Șora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu și alte persoane dorește demararea unei campanii pentru strângerea de semnături pentru a trece în Constituție interdicția ca o persoană condamnată penal să poată ocupa o funcție publică.
 
Alături de numele menționate anterior, din grupul de inițiativă mai fac parte: președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru și Mihai Tudorică, membri ai grupului "Rezistența”; Klaus Fabrițius reprezentând Forumului Democrat al Germanilor din România, cetățeni implicați în acțiuni civice și președintele comitetului, avocatul Mihai Badea.


Grupul, susținut de către USR, își propune să strângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituția. În acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcții publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi pași: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu și cea a reprezentanților autorităților publice locale, deputaților, senatorilor și Președintelui României. Iata cum arata noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituție:

„(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

După adoptarea de către Parlament, această modificare va trebui supusă unui referendum.

USR este singurul partid care s-a opus, în mod explicit, organizării Referendumului pentru familie, în urma campaniei inițiate de către Coaliția pentru Familie și pentru care au semnat aproximativ 3 milioane de cetățeni români cu drept de vot.