ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol extrem de viralizat al fostului consilier guvernamental Petrișor Peiu despre cum vânzarea Petrom către grupul austriac OMV a dus la distrugerea industriei petrochimice și de rafinare a stârnit mânia liderului USR, Andrei Caramitru.

„Toți comunicatorii PNL au primit ordin pe unitate să distribuie un articol infect despre OMV, scris de un sinecurist de pe lângă Nastase, care a fost băgat în probleme juridice grave. Dar ce mai contează? Scrie despre o conspirație globală. Cumva guvernul tehnocrat e vinovat de privatizarea OMV, ba chiar si Barna direct pentru ca soția lui lucrează acolo. Oroare absolută! Cum sa fii angajat la multinațională? Sau mai rău - soția ta sa lucreze acolo? Ești inamicul poporului”, a scris Caramitru, 

Acesta s-a arătat deranjat de faptul că Prof. Peiu a demonstrat că privatizarea OMV s-a dovedit catastrofală pentru economia și industria românească.

„Acum sa ne uitam la cifrele mari, nu la poveștile vândute de politicieni. Atunci, în 2004, PETROM producea 5,46 milioane de tone de țiței și 6,44 miliarde metri cubi de gaze naturale.


Ei bine, cumpărătorul OMV producea abia 3,75 milioane de tone țiței și doar 2,93 miliarde de metri cubi de gaze. Adică la jumătate față de PETROM!

Dar asta nu e tot: înainte de fatidica zi de 23 iulie 2004, OMV deținea rezerve de hidrocarburi totale de 384 milioane tone țiței echivalent, iar PETROM deținea rezerve de 1,025 miliarde tone de țiței echivalent, adică de trei ori mai mult! Acum, hai sa stam strâmb și să judecăm drept: cum sa vinzi cea mai mare firma a tarii unei firme străine, de trei ori mai săracă în resurse? O fi existând vreun motiv? Pai sigur ca da.[...]

Ei, dragii moșului, pana și un modest absolvent de liceu de la Videle și-ar fi dat seama de ce a cumpărat OMV-ul austriac PETROM-ul nostru atunci, doar citind aceste cifre sintetice: numai pentru rezervele de hidrocarburi și pentru piață! Consecința: capacitatea de rafinare și petrochimia trebuia sa fie închise, pentru a nu concura industria austriacă...

Ce vedem astăzi, după 15 ani? OMV a închis jumătate din capacitatea de rafinare (rafinăria de la Pitești) si întreaga industrie petrochimică, dar s-a lăfăit in resurse de gaz și țiței, ba chiar s-a înstăpânit și peste vreo sută de miliarde de metri cubi de gaz de pe fundul Mării Negre, deși nu are niciun fel de expertiza pentru asta”, a scris Petrișor Peiu.

Acesta a mai remarcat faptul că soția fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, soțul Vioricăi Dăncilă și soția liderului USR, Dan Barna, lucrează cu toții la OMV.

„Ei, și acum hai sa admiram un sir surprinzător de coincidente, sa vedeți și voi, bieților români, ce poate ieși din OMV-ul asta, din cei doar 13.000 salariați ai OMV-ului în Romania (mai putin de 0,3% din masa salariaților din România).

Întâi ne vom aduce aminte de Mihai Răzvan Ungureanu, ministru de Externe (2004-2007), director al SIE (2007-2012 si 2015-2016) si chiar prim ministru (in 2012). Ei bine, Mihai Răzvan Ungureanu a locuit la Viena intre anii 2000-2004, acolo unde reprezenta Pactul de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, instituție condusa de către fostul vice-cancelar austriac, Erhard Busek (2002-2008).

Busek fusese anterior reprezentantul Austriei pentru extinderea Uniunii Europene. Acuma, sa vezi minune mare: soția lui Ungureanu este medic de meserie, drept pentru care primea de la OMV suma lunară de 7.000 de euro pentru "servicii de consultanta medicală" (cel putin din 2009 și până în 2016). Sa repetam suma: 7000 euro/lună! Oare din cei 60.000 de medici din Romania, OMV-ul n-a găsit-o decât pe soția ministrului de Externe, mai apoi șeful SIE și premier???

Poate a fost o coincidenta faptul ca, in perioada mandatului de la SIE al lui Ungureanu, OMV a capatat si perimetrele de gaze naturale din Marea Neagra si a inchis si rafinaria de la Pitesti si petrochimia.

A plecat Guvernul Ungureanu și au venit guvernele Ponta. Pe cine aduce acest guvern ca proaspăt ministru al Energiei, în anul 2014? Pe nimeni altul decât pe Răzvan Nicolescu, absolvent al liceului din Videle (o fi avut-o profesor pe Viorica Dancilă?) și ditamai director (intre 2008-2014) de afaceri publice și comunicare la firma deținută de OMV, la PETROM.

Coincidență sau nu, la mai multe luni de la plecarea sa din Guvern, pe 18 noiembrie 2015, Comisia Europeană acceptă, printre cele 195 de proiecte energetice "de interes comun", asa-numitul proiect BRUA, o conductă care sa aducă gazul caspic provenit din sistemul TAP-TANAP si gazul din Marea Neagră, prin Bulgaria, România și Ungaria tocmai în ... Austria. In aceeași Austrie unde, la Viena, se afla hub-ul de gaze de la Baumgarten, deținut si operat de către Central European Gas Hub AG, având acționar majoritar pe (surpriză?) OMV, în proporție de 65%:

Oricum, ma întreb, nu de puține ori, de ce diverse sindrofii fripturiste sau chiar studiourile TV preamăresc virtutile unei conducte care va veni din Bulgaria cu o capacitate de 1,7 miliarde de metri cubi și va pleca in Ungaria cu o capacitate de 4,4 miliarde de metri cubi?

Totuși, doua treimi din Romania nu are acces la gaze, iar centralele electrice pe cărbuni se apropie de extincție cu asemenea guverne indolente. Oare de ce niciun analist sau consultant plătit cu mii de euro lunar nu spune ca 3.500 din cele 6.700 de școli din Romania nu sunt alimentate cu gaz metan, ci cu lemne? (Sursa: AICI).

Sau oare de ce am face hub-ul OMV-ului și mai mare in loc sa ne facem noi unul în România, de unde sa deservim Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria? La aceste întrebări nici măcar domnul fost ministru Nicolescu nu cred ca ar vrea sa răspundă. Oricum, pare ocupat sa conferențieze despre faptul ca 50,7% dintre români prefera energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 46,3% energia eoliana (produsa de vânt), 35% energia produsa de hidrocentrale, 17,5% energia produsa prin arderea deșeurilor (biomasa), 16,8% energia produsa prin arderea cărbunelui si doar 11,1% energia produsa prin arderea gazului natural...

Ce ecologist pare romanul statistic: jumătate vor panouri solare si doar 11% centrale pe gaze! Asta in vreme ce romanii reali gem de greutatea facturilor încărcate cu subvenții pentru energie "verde". Hai mai bine sa trimitem gazele în Austria sau Ungaria, să le ardă fraierii aia poluatori în centrale.

Evident ca, după debarcarea precipitata a Guvernului Ponta, la Ministerul Energiei nu putea sa apară chiar un om de pe strada. Tehnocrați, tehnocrați, dar sa ii știm si noi: noul ministru nu este altul decât consilierul lui Nicolescu, Victor Grigorescu, fiul lui Andrei Grigorescu, fostul secretar de stat de pe vremea privatizării PETROM. Alta coincidenta, desigur, precum și continuarea pregătirii finanțării pentru sistemul de conducte BRUA.

E, poate, momentul să îi întrebam din nou pe cei doi miniștri de ce nu a fost o prioritate și vreun proiect in care sa folosim gazele de la Marea Neagra sau din Marea Caspica pe teritoriul României? Vreo conducta care sa deservească cei 65% dintre romani care nu au acces la gaze? Vreo centrala electrica pe gaze, alta decât cea a OMV-ului de la Brazi?

Tot în guvernul tehnocrat a poposit, ca secretar de stat însărcinat cu resursele minerale (printre altele) la Ministerul Economiei și Comerțului, si fostul director de strategie si relații cu investitorii de la OMV-Petrom (2007-2014), Sorana Baciu (Sursa: AICI). Precis tot o coincidenta.

Trece timpul si ajungem la guvernele lui Liviu Dragnea, unde o găsim cocoțată in fotoliul de premier pe chiar Viorica Dancilă, nimeni alta decât soția lui Cristinel Dancilă, salariat al OMV cu un mizilic de 8.000 euro/luna. Unde? La Videle, cum unde?

Adică doamna care trebuie să decidă ce redevențe plătește OMV, ce condiții trebuie sa îndeplinească OMV pentru a i se da voie la borcanul cu miere (gaze) de pe fundul marii, ei, da, respectiva doamna are un soț care primește 8.000 euro pe luna de la OMV. Bani de câteva broșe, desigur. Și evident asta e tot o coincidență.

Dar cu cine se bate acum, la alegeri, soția lui Cristinel Dancilă? Pai cu Dan Barna, soțul doamnei Olguta Dana Totolici, Head of Reward & Respect Labour Litigation Department la aceeasi OMV-PETROM. Ca sa nu se supere nimeni, salariul soției lui Barna este tot de 8.000 euro/lună. Desigur, încă o coincidență!”, a notat el.