ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un deputat al Partidului Național Liberal a reacționat la scandalul în care este implicată ambasada României de la Bratislava.

Ambasada României din capitala Slovaciei este acuzată de mai multe persoane, că blochează onorarea eroului român Ion Șiugariu, pe motive de "fascism", deși poetul a murit luptând pentru eliberarea localității Brezno de sub ocupația nazistă.

Deputatul Daniel Gheorghe cere Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu(FOTO), să-l demită din funcție pe funcționarul 2 al ambasadei României de la Bratislava, Radu Coantă, cel care a reprezentat partea română în corespondența cu autoritățile slovace. Deputatul îl numește "angajat obscur" pe Radu Coantă.

"Demersul de bun-simț și adâncă recunoștință al primarului Tomas Abel din Brezno și al consiliului local de acolo s-a lovit din partea autorităților diplomatice române de un răspuns brutal și parcă desprins din retorica anilor 50 în care se respinge inițiativa respectivă pe motiv că eroul Ion Soreanu Șiugariu ar fi fost ”fascist”. Invectivul îi aparține unui obscur angajat al ambasadei, secretarul politic, Radu Coanta. Sunt convins că definiția termenului de ”fascist” îl depășește pe domnul Coanta care, prin acest argument rușinos generat de niște scrieri de tinerețe cu caracter naționalist ale eroului român care nu se face vinovat de absolut nicio crimă și care chiar a fost decorat postmortem în anul 1946 de către M.S. Regele Mihai I cu înalta distincție ”Coroana României cu spade în gradul de Cavaler și cu panglică de Virtute Militară”, nu face altceva decât să readucă în prezent retorica antinațională și mistificatoare a celor care au instalat bolșevismul în România cu ajutorul tancurilor sovietice", a afirmat Daniel Gheorghe.

"Nu m-ar mira ca în curând o altă minte luminată din Ministerul Afacerilor Externe să ceară pe același model ștergerea memoriei generalilor Avramescu, Macici ori Rădescu, primii 2 chiar lichidați de ocupantul sovietic și instrumentele sale represive, și care conform retoricii bolșevice se făceau vinovați de ”fascism”.

Cer public pe această cale ministrului Afacerilor Externe al României, domnului Bogdan Aurescu, destituirea de urgență și rechemarea rapidă în țară a acestui domn Radu Coanta care se erijează în comisar ideologic și care prin inepțiile debitate mânjește cu noroi obrazul României pe care ar pretinde că o reprezintă", a spus Daniel Gheorghe.
 
Deputatul spune că la MAE predomină protocolul în locul patriotismului.
 
"Dar, la noi, la Ministerul Afacerilor Externe, unde protocolul primează, iar nu patriotismul , ne permitem să închidem ochii atunci când se ară cu plugul mormintele eroilor români din al doilea război mondial ori îi lăsăm pe martirii neamului să-și doarmă somnul de veci în paragină cu gunoaie, moloz și bălării de un metru precum se întâmplă cu cimitirul eroilor români din al doilea război mondial aflat chiar în centrul orașului Chișinău.

Menținerea lui Radu Coanta în aparatul diplomatic român este un act antiromânesc și aștept o reacție pe măsură din partea domnului ministru Aurescu cu privire la această situație jenantă creată în Slovacia.

În calitate de parlamentar al României îmi cer scuze pentru această situație absolut bizară în fața autorităților slovace și a onorabilei comunități din Brezno și transmit poporului slovac gânduri de prietenie și sinceră apreciere. Sper că nu vor ceda în fața aberațiilor formulate de aceste minți rătăcite oploșite prin sistemul diplomatic românesc" a spus Daniel Gheorghe.