ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lupta împotriva corupției e noul stindard sub care defilează autoritățile, media, oficialii europeni și americani care ne mai tranzitează țara. Foarte bine, un ideal nobil. Focalizarea instituțiilor de forță, DNA-SRI, este însă pe mediul politic, sunt destul de rare situațiile în care corupții din corporații și mai ales multinaționalele să fie luați la întrebări de "binom”.

Până acum, politica era văzută ca o scurtătură spre bani (trafic de influență) și funcții publice (șpăgi). O soluție de îmbogățire rapidă pentru cei înrolați într-un partid cu unicul scop în viață să-și asigure traiul comod pentru ei și urmași. Deci pagubă în ciuperci dacă ajung corupții aia din Parlament puțin la închisoare, nu?

Apar însă două probleme. Eradicarea sau măcar diminuarea percepției legate de corupție pe termen lung nu prea se produce dacă te focalizezi doar pe corupți iar corupătorul, local sau străin, e trecut cu vederea. Or, n-am văzut dosare în care, de exemplu, mari lanțuri de retail să fie acuzate că au mituit autorități locale în activitatea de autorizare, găsirea unui sediu în buricul târgului, politica pe care o au fată de producătorii locali. Companii de utilități care să fi obținut tarife preferențiale, mult peste costurile implicate? "Cointeresarea” decidenților români pentru obținerea de contracte avantajoase la înnoirea parcurilor auto, IT, etc?

Apoi, care este portretul-robot al parlamentarului sau baronului local vânat acum de binom? Îmbogățit repede, influent, perceput ca un centru local de putere...Genul de personaj care a ajuns la un grad de stabilitate care-i permite să nu mai fie ușor de influențat prin mită, poate doar șantajat...Practic, baronii din politica românească au ajuns prin furt la independența pe care o avere dobândită cinstit înainte de mandat le-ar fi asigurat-o cu vârf și îndesat (numai că votul cenzitar nu se mai practică iar averea personală a fost până de curând un handicap în alegeri nu un atuu). Binomul SRI-DNA face deci curățenie printre aceste personaje potente din politică eliberând locul pentru...Cine vine însă din spate?
 
Oameni săraci și cinstiți gata să se pună în slujba celor mulți? Mă îndoiesc că asta va fi motivația principală a celor care vânează funcții politice acum. Cred că vor veni din spate carieriștii care vor poziții în Parlamentul European, foarte bine retribuite, viitorii experți și comisari europeni (vezi Cioloș), obedienți față de structurile spre care tind sau de unde vin vremelnic în administrația locală, considerate "lumea bună”. 

Cu lozinci anti-corupție, PR și acțiuni în forță ale "organelor” se înlătură o clasă politică mai degrabă coruptă dar din care puteau răsări vagi pusee de independență și politici naționale, și se înlocuiește cu una mai degrabă obedientă care va înghiți pe nemestecate orice sugestii primite de la Marea Poartă de la Bruxelles, idealul lor în viață și carieră. Reducerea decalajului de venituri între România și media europeană va fi considerată mai departe un atentat la competivitate deși suntem o țară preponderent de consum, înarmarea cu tehnică de lupta second-hand la costuri de prima mână va fi privită că o bună oportunitate pentru securitatea națională și zonală uitând că avem restante mari la sănătate și învățământ și oricum nu ne creștem prea mult șansele dacă reducem cu câteva procente un decalaj ca de la cer la pământ raportat la dotările principalului inamic....