ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul Cătălin Ivan consideră că în România se discută acum liber despre suma de bani pentru care cineva este dispus să facă închisoare și spune că singurul lucru care îi deranjează pe cei care fură este să rămână fără banii pe care i-au furat.

„În România se discută pe față cât valorează un an de pușcărie, pentru câți bani furați merită să stai un an în închisoare. Stau un an-doi, mai iau o reducere, mai scriu o carte, dar banii le rămân. Banii să fie luați, cât stau în închisoare contează mai puțin”, a declarat Cătălin Ivan în cadrul unei dezbateri.

Cătălin Ivan a vorbit despre o inițiativă care se discută în prezent în Parlamentul European și care vizează recuperarea sumelor și bunurilor ce provin din corupție și fraudă scoase în afara statului.

„Chiar acum sunt raportori în Parlamentul European pe o opinie privind recuperarea sumelor și bunurilor scoase în afară și care provin din corupție și fraudă. Nu e simplu deloc. În alte state, cum e Portugalia, există o prioritate, să recupereze sumele, și atunci investesc și au aceste centre bine organizate cu oameni foarte bine pregătiți. Un model foarte bun este Guarda di Finanza din Italia, care au inclusiv departament de spionaj”, a spus Cătălin Ivan.

Europarlamentarul a explicat că sunt sume foarte mari alocate pentru acest gen de instituții, însă sumele recuperate depășesc investiția, iar atunci statul iese în câștig.

„Sunt sume foarte mari alocate, pentru că, una peste alta, recuperezi sume mult mai mari decât investești tu. Pe de-o parte recuperezi bani la buget, pe de altă parte descurajezi, pentru că pe cei care fură îi deranjează un singur lucru: să rămână fără banii pe care i-au furat. Și atunci îi descurajezi. Investiția asta pune o frână mare corupției și se recuperează sume mari”, a subliniat Ivan.

Dezbaterea organizată de RoAction a vizat inițiativa cetățenească de modificare a Legii societăților nr. 31/1990, astfel încât să fie eliminate acțiunile la purtător. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial în 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnături pentru a deveni propunere legislativă și să ajungă în Parlament.

Potrivit RoAction, în prezent în România funcționează 384 de societăți care au acțiuni la purtător, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Organizația susține că prin acțiunile la purtător societățile comerciale pot deturna cel mai ușor banii publici, pentru că pot trece de la o persoană la alta fără limitări sau confirmări, facilitând, astfel, evaziunea fiscală.

Membrii organizației subliniază faptul că sunt deja state care au interzis acțiunile la purtător, precum Belgia, în 2008, Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015.