ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Justiției Titus Corlățean a declarat miercuri la comisia de anchetă privind arhiva SIPA că ambasadorii american și olandez aflați la București în 2012 au făcut presiuni asupra sa pentru a o numi pe Laura Codruța Kovesi ”în funcția de vârf”, susținând însă că nu își mai amintește exact despre ce funcție era vorba, procuror general sau procuror șef al DNA.

„Au existat la acel moment (2012 - n. red.) demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbește, eram ministrul Justiției la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public și am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiției. Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuții. Nu am apreciat insistența ambasadorului american, domnul Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se știe. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcția de vârf”, a declarat Titus Corlățean.

„Presiunea a depășit limitele acceptabile în relațiile diplomatice între state”, a adăugat el.

Întrebat despre ce funcție de vârf este vorba, Corlățean a spus că nu își mai amintește exact.

Fostul ministru al Justiției a mai spus că l-a informat incusiv pe prim-ministrul de la acea vreme, Victor Ponta, despre discuțiile pe care le-a avut cu respectivii ambasadori.

El a adăugat că a fost sunat inclusiv de președintele de atunci, Traian Băsescu, pe tema numirilor șefilor de parchete, plângându-se de maniera în care fostul șef al statului l-a contactat.

„Când ești sunat pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni și aghiotantul îți dă propriul telefon de serviciu ca să vorbești cu centrala și după aceea cu președintele României, și mai ales discuția în care mi s-a explicat o anumită chestiune cum nu ar trebui să fac și cum ar fi bine să fac, nu sunt foarte confortabil să vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru că nu așa ar trebui să funcționeze instituțiile într-un stat democratic”, a relatat Titus Corlățean.

Întrebat dacă crede că numirea Laurei Codruța Kovesi la DNA a fost rezultatul unor presiuni, Corlățean a răspuns: „Eu nu pot să vorbesc decât despre scurtul meu mandat de ministru al Justiției, atunci când stabilisem și discutasem la Bruxelles să realizăm o procedură transparentă, care ar fi implicat evaluarea celor care erau doritori”.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews