ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost acuzată de urgentarea dosarului unui fost ministru, care ar fi urmat să fie propus pentru postul de premier. 

Acuzațiile au fost aduse de fostul procuror Mihaela Iorga care a declarat, duminică seara, la Antena 3, că șefa DNA i-ar fi cerut  să urgenteze dosarul unui fost ministru pentru a reduce șansele acestuia de a deveni premier. Potrivit procuroarei, Kovesi s-ar fi temut că acesta, ajuns premier, o numește pe judecătoarea Dana Gîrbovan ministru al Justiției, ceea ce ar fi reprezentat „un dezastru” pentru DNA.

„A existat un moment care m-a marcat. Trebuia desemnat la un moment dat premierul României. Era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest fost ministru. Nu voi da nume pentru că nu vreau să spună cineva că am stricat o anchetă. Am fost chemată și întrebată dacă am putea să ieșim cât mai repede cu acel dosar. Explicația a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiției, ceea ce va însemna un dezastru pentru noi”,a declarat Mihaela Iorga Moraru.

Procuroarea a precizat că i-a explicat, la acel moment, șefei DNA că nu sunt suficiente probe la dosar, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament.

De asemenea, Mihaela Ioga a relatat și că a fost și ținta unor amenințări venite din partea doamnei Elena Rădescu, inspectoarea care a condus echipa de control la DNA. 

„A fost o evoluție în timp ca să devin din erou un personaj negativ. Între mandatul lui Morar și cel al lui Kovesi e o diferență ușoară. În perioada lui Morar, acțiunile au fost asumate de șef, Kovesi nu și le-a asumat. Pentru prima dată, am simțit ce înseamnă să existe o presiune pe dosare.

Unul dintre mesajele lui Kovesi, după ce am fost revocată, a fost să merg din nou în fața televiziunilor, așa cum am mai făcut. Atunci mi-am dat seama că episoadele din trecut nu vor fi uitate niciodată.

Acțiunile de dezinformare, cel puțin în dosarul Microsoft, m-au convins să vin să dau interviul. Aș vrea să încep de la comunicat. În comunicatul DNA-ului, care este unic de acest gen, nu s-au mai prezentat soluțiile din dosar, faptele nu sunt prescrise. Mi se pare că nu este corect să te ascunzi în spatele unei posibile prescripții când, de fapt, se încearcă să se ascundă incompetența.

Dosarul Microsoft a fost înregistrat în mai 2013 ca urmare a unei sesizări de la Corpul de Control al primului ministru. Exista o plângere a firmei Fujitsu către proprii angajați din 2010, aceștia fiind acuzați că redistribuiau banii către alte firme, iar autoritățile din Austria au cercetat dosarul, care au și luat măsuri asiguratorii față de averile tuturor celor implicați în dosar, inclusiv Dinu Pescariu.

În 2014 a apărut interesul doamnei Kovesi față de acest dosar. La scurt timp, doamna Kovesi m-a anunțat că este posibil să mai avem un colaborator. Era vorba de Dinu Pescariu. Am înțeles că a fost în audiență la doamna procuror șef. Știu că doamna Kovesi nu primește în audiență. Am avut o întâlnire cu Dinu Pescariu, am vorbit pe ce fapte poate fi pedepsit sau nu și am vorbit despre dosar. După discuție, am simțit că domnul Pescariu nu a auzit ce își dorea, probabil se aștepta la imunitate.

Implicarea doamnei Kovesi – a fost implicată direct în dosar în continuare, nu doar ca supervizor, dar era un dosar complex, nu te întâlnești zi de zi cu acest dosar. Mi s-a părut normal să am parte de susținere din partea șefului, să își asume acest dosar. Acum nu mi se pare normal să fie scos un singur vinovat.

Doamna procuror-șef nu analiza probele, ea dorea doar ca acest dosar să fie trimis cât mai repede în instanță. Ea dorea doar să se stabilească un prejudiciu, să aibă un rezultat. S-au creat foarte multe așteptări, a fost dosarul secolului, dar s-a ajuns la clasare.

E posibil ca după administrarea probelor să se facă trimiterea în judecată, dar e posibil și să nu se fi ajuns aici. Această tehnică, pe care o consider o manipulare, a afectat instituția și dosarele penale.

Doamna Kovesi ține la imagine, asta e clar. M-a chemat la ea și mi s-a spus că este scandal în spitale și e bine să ieșim cu un dosar pe sănătate. Mediatizarea excesivă a dus la deteriorarea dosarelor și a instituției.

Nu poți să ieși să spui că este de vină instanța într-un dosar, este nedrept să spui că organele statului te-au sesizat prea târziu. Nu există asta în condițiile în care Ministerul Public a fost beneficiarul acestor licențe. Este lipsă de responsabilitate de la un capăt la celălalt.

Presiunile față de mine au fost rare, dar a existat un moment care m-a șocat. La un moment dat trebuia desemnat premierul României, exista un dosar la mine cu acest fost ministru și am fost întrebată dacă putem să ieșim cât mai repede cu acel dosar. Explicația a fost că doamna Gâborvan va fi ministru al Justiției și va fi dezastru pentru noi. Eram șocată, am spus că acest lucru e imposibil. Nu se putea trece la o altă etapă, nu existau nici probe suficiente la acel moment​.

Au existat presiuni pe dosare când era nevoie de măsuri preventive, cum a fost cazul Udrea. Nu am înțeles niciodată acest motiv. Au mai fost presiuni, dar nu pot să discut acum.

Elena Rădescu, doamna de la Inspecția Judiciară, a fost cea care m-a amenințat. Doamna inspector a avut grijă să mă întrebe de mai multe ori de ce vreau să fac dragoste cu forța cu DNA. Am primit mai multe mesaje prin care am fost avertizată să nu mă lupt cu sistemul. Mi s-a spus de mai multe ori acest cuvânt, sistemul.

Mi s-a lăsat să înțeleg că nu doamna Kovesi ia aceste decizii, este nevinovată, altcineva dictează aceste acțiuni. Asta mi-a lăsat de înțeles doamna Rădescu, că doamna Kovesi este un executant. Doamna Rădescu mi-a transmis și să am grijă și că trebuie să mă gândesc că am un copil de crescut. În biroul dânsei, la Inspecția Judiciară, mi-a transmis acest lucru. Am făcut o plângere împotriva acestei doamne și o voi completa și cu aceste aspecte.

Doamna Kovesi mi-a adresat prima jignire spunându-mi că sunt perversă. Acest cuvânt a fost folosit.  Am simțit-o ca pe o jignire și a fost singura dată când am ieșit plîngînd din biroul unui șef. Discutăm, în mod cert, despre încălcarea legii.

Dosarul ALRO s-a clasat după ce am fost dată afară din DNA. Nu se apropria termenul de prescripție, nu înțeleg de ce a fost clasat”, a mai relatat fostul procuror Mihaela Iorga, în cadrul aceleași emisiuni.

De cealaltă parte, șefa DNA,Laura Codruța Kovesi, neagă acuzațiile aduse de către fostul procuror.

"Nu a existat nicio discuție cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Moraru Iorga Mihaela despre un dosar despre vreun ministru care putea să ajungă premier", a fost replica procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, într-un răspuns transmis site-ului ziare.com.

 

Înregistrare incendiară. Unei procuroare i-au „paralizat picioarele de frică” după ce a vorbit cu Kovesi