ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autonomia de tip federalist este un bun instrument politic prin care diferențele de limbă și de cultură dintr-o regiune pot fi conciliate și administrate, consideră coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, Marc Gafarot i Monjo, citat de Agerpres.

Prezent în România pentru câteva zile, Marc Gafarot i Monjo, a susținut la Cluj-Napoca o conferință de presă, la invitația Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Acesta a explicat că, în opinia sa, în Transilvania, există o sesizabilă dorință către autonomie și nu doar în rândurile populației maghiare, ci și a unora dintre români, care este posibil să nu împărtășească modelul centralist de administrare a țării. 
  
„Cea mai mare bogăție a Europei sunt societățile multiculturale. În Spania nu trăiesc doar spanioli, mai sunt și bascii, catalonii, galicienii. În țara se vorbesc 4-5-6 limbi.  În România, în Transilvania, există o importantă comunitate de maghiari, au propria lor limbă, cultură. Dar cred că există o dorință, pe care o poți simți, către autonomie, în Transilvania, chiar dacă ea merge dincolo de limitele maghiarilor. Sunt români care trăiesc în Transilvania și care au opinii diferite despre politică administrației interne a României, decât alți români din alte părți ale țării”, a declarat, miercuri, într-o conferința de presă la Cluj-Napoca, Marc Gafarot i Monjo.