ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, scrie pe Facebook că ambasadorul Canadei, Kevin Hamilton, și-a depășit atribuțiile prin declarațiile despre legile justiției.

Ambasadorul canadian la București Kevin Hamilton s-a întâlnit marți, la Primăria Iași, cu edilul Mihai Chirica, el declarând ulterior jurnaliștilor că faptul că oamenii ies în stradă și protestează pașnic arată că România are o democrație puternică.

„Canada, ca și mulți parteneri internaționali, este preocupată și are aceeași îngrijorare pe care o au mulți dintre protestatari în ceea ce privește reforma în justiție și pachetul de legi care se dezbate în Parlament. Din 2007 și până în prezent România a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva corupției și în constituirea independenței în acest sector. Multe părți din pachetul de legi amintit par că vor inversa acest proces. De aceea înțelegem pe deplin nemulțumirile protestatarilor”, a spus ambasadorul Canadei, Kevin Hamilton.

„Sunt, și eu, la rândul meu, îngrijorat de modul și felul în care vă depășiți atribuțiile pentru care ați fost acreditat să reprezentați țara dumneavoastră, Canada, pe teritoriul României. Prin declarația și comportamentul dumneavoastră, vă implicați în politica internă a României, ceea ce vă este strict interzis prin Convenția de la Viena, Constituția României și legea 269/2003 art 50 litera f) care le interzice membrilor corpului diplomatic și consular al României, și mă gândesc că este reciproc valabilă: 'f) să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic', ceea ce este, evident, în afara statutului dumneavoastră de diplomat", i-a transmis ministrul Laufer ambasadorului Canadei, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ilan Laufer a afirmat că diplomatul canadian se pune „într-o lumină proastă".

„Nu doar că vă puneți într-o lumină proastă, dar și dezinformați. Prin urmare, instigați la o ruptură în societatea românească. Atâta vreme cât nu spuneți cu subiect și predicat care paragraf sau literă din aceste legi vă îngrijorează", a adăugat Laufer.

Potrivit ministrului, cei care au contribuit la evoluția României în ultimii 27 de ani sunt cetățenii României, iar Parlamentul va decide forma finală a legilor justiției.

„În România există toate instrumentele democratice necesare pentru o dezbatere amplă pe marginea legilor justiției, iar forumul suprem care va decide forma finală nu sunt nici protestatarii pro sau contra acestor legi, nici ONG-urile, nici ambasadele străine, ci doar Parlamentul ales în mod legitim și constituțional! Am jurat să apăr integritatea spirituală și teritorială a României și mă văd obligat să reacționez la asemenea declarații care pun în pericol valorile pe care mi-am asumat să le apăr și să le respect prin jurământ!", a mai arătat Laufer.