ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Think Tank-ul american „Capital Research Center” a publicat joi episodul 7 din serialul despre influența lui George Soroș în România. Despre primele șase episoade, ActiveNews a scris aici.

Acest capitol tratează influența pe care ambasada Statelor Unite ale Americii în viața politică a României și legătura dintre magnatul americano-maghiar și lupta anticorupție.

Textul începe cu o aducere aminte a vizitei pe care președintele Iohannis a efectuat-o în America și insistența cu care ziariștii români i-au cerut lui Donald Trump să susțină lupta anticorupție.

Autorul consideră că prin întrebările adresate de șeful Hotnews, Cristian Pantazi și de redactorul TVR, Ramona Avramescu, aceștia îi cereau președintelui Trump să continue politica predecesorilor săi în Europa.

„Deși ar putea părea un comportament ciudat din partea unor jurnaliști, Pantazi și colegii săi i-au cerut lui Trump să continue politica predecesorilor săi. De peste o decadă, în România, Departamentul de Stat al SUA s-a coordonat cu ONG-urile finanțate de Soros într-o pseudo-luptă anticorupție care a sprijinit o elită mediatică, academică și polițienească care a trecut cu totul peste democrație, constituționalitate și drepturile omului”, notează Jacob Grandstaff.

În timpul mandatului lui Traian Băsescu, continuă autorul, acesta a numit activiștii lui Soroș în poziții cheie în Guvernul său. De altfel, așa cum arată americanul, în 2005 Soroș admitea că fundațiile sale au „aceleași obiective ca și Departamentul de Stat”.

„Promovarea democrației, ca și colonialismul, poate aduce mari beneficii - dar de obicei numai către inteligenția privilegiată”, scrie Grandstaff.

Cu toate astea, viziunea lui Soroș despre democrație prezintă un mare neajuns.

„Problema constă în faptul că, pentru Soroș, a-și promova viziunea pentru o societate deschisă este o chestiune ce transcende democrația. Așa cum vom vedea în continuare, odată ce organizațiile sale devin parte a establishmentului ele se opun dreptului oamenilor de a-și alege democratic lideri care nu împart viziunea lui Soroș”, scrie autorul.

Acesta continuă și afirmă că „Macovei, împreună cu președintele Băsescu, a lansat o controversată cruciadă împotriva corupției de nivel înalt din România, cu foarte puțin interes pentru limitele constituționale și fără niciun interes pentru controlul din partea celorlalte autorități”. După ce Macovei și-a pierdut postul, „aceasta a lăsat în urmă o nouă clasă de magistrați care au început să se comporte ca și cum ar răspunde direct doar Bruxelles-ului și ambasadei americane”.

În finalul articolului, autorul menționează interferența fostului ambasador american, Nicolae Taubman, în procesul legislativ al României, dar și faptul că atât fostul șef al DNA, Daniel Morar, dar și viitorul șef al instituției, Laura Codruța Koveși, l-au vizitat pe reprezentantul SUA la București, unde i-au cerut sprijinul.

Morar chiar i-a mulțumit lui Taubman pentru sistemul de ascultare în valoare de 90.000 de dolari pe care ambasada SUA l-a oferit DNA-ului.

În episodul următor, Jacob Grandstaff promite să arate cum s-a descurcat lupta anticorupție din România în fața oligarhilor ruși.