ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inaugurarea bazei de la Deveselu este programată a avea loc azi, iar la eveniment vor fi prezente oficialități locale și centrale, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Deși autoritățile și politicienii români menționează într-una despre avantajele bazei americane, nimeni nu suflă un cuvânt despre posibilele dezavantaje.

Un blogăr craiovean scrie însă că baza de la Deveselu plasează România în prima linie a frontului unui viitor război nuclear. Acesta mai afirmă că denumirea de "scut" este una de marketing, în realitate fiind vorba despre o bază de rachete, care poate fi "transformata peste noapte" din "defensivă” în "ofensivă”.

"Scutul de la Deveselu creaza urmatoarea problema pentru Romania: ne plaseaza in prima linie a frontului in cazul unui viitor razboi nuclear. Propaganda oficiala apasa pe butonul "scutul este inofensiv si rusii sunt grei de cap / nervosi nejustificat”. Prostimea oricum nu intelege ca orice capacitate militara poate fi transformata peste noapte din "defensiv” in "ofensiv” iar linia intre cele doua este oricum obscura. Un scut (o baza de rachete de fapt, scut e termen de marketing pentru a face usor de acceptat de populatia locala ocupatia straina) nu poate fi defensiv de vreme ce poate lansa rachete. Ce rachete poate lansa nu poate garanta nimeni. Oricate declaratii de "asigurare” ar face americanii, in realitate, miscarea este una ofensiva si anti-rusa. Expertii militari stiu clar asta, insa in presa nu o veti auzi", afirmă Gigel Chiazna pe blogul său.

Autorul se întreabă ce vor face generalii români când Rusia va face o mișcare  la adresa României din cauza acestei baze.

"Marea dilema a generalilor romani (daca nu dorm pe ei) este ce miscare ofensiva va face Rusia la adresa Romaniei, pentru ca inevitabil, din varii motive, se intampla ca baza asta sa fie pe teritoriul nostru. Nu doar din mandrie si rautate rusii sunt nevoiti sa faca o miscare, ci pur si simplu, pe front, orice miscare strategica de amploare a unui beligerant, trebuie combatuta cumva de celalalt beligerant, lucrurile nu pot ramane fara reactie si prin reactie nu ma refer la declaratii belicoase: astea sunt doar zgomot mediatic …", scrie blogărul.

Chiazna continuă: "consensul in unanimitate in conducerea Romaniei este ca NATO/UE sunt singurele "valori” pentru poporul roman si in afara acestui slogan si a poeziei invatata pe dinafara, nu gandesc nimic altceva, nu accepta nimic altceva. Negocierea, calculul rational, real-politik-ul sunt pentru ei toate idei anti-NATO si anti-UE si prin urmare sunt venite de la rusi, sunt periculoase si trebuie blasfemiate si anatemizate. Nici gandirea poporului nu este mai departe, singurele griji ale romanilor fiind ca nu cumva sa se inchida Schengen si sa nu mai poata face naveta in vest la munca. Vor veni insa vremuri cand cu sau fara Schengen, vom fugi in vest goniti de tancurile rusilor si vom regreta ca ne-am facut dusmani cu rusii aiurea si am fost tradati (inca o data) de americani".