ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21.11/12:20 Filmul a fost scos de pe pagina respectivă de facebook, dar fotografiile ce au însoțit videoul au rămas.

Știrea inițială

Proiectul „RomânIA Centenară” a realizat un clip video de promovare a centenarului unității naționale, în care rolul principal îl are o tânără de culoare, îmbrăcată într-un soi de costum popular românesc, ce ar reprezenta „România”.

Pe lângă vizitarea sediului ICR Londra și a Ambasadei României în Marea Britanie, tânăra se plimbă prin Capitala Regatului Unit, fără un scop aparent.

În rolul principal este distribuit modelul Tyga Lilly Nefertiti. Clipul a fost realizat de către proiectul RomânIA centenară, proiect cultural care a fost lansat la Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) la 12 septembrie, se anunța într-o conferință de presă desfășurată la sediul MCIN.

Mai mult, proiectul este realizat de către Flori de Ie în parteneriat cu Departamentul Centenar din MCIN și Institutul Cultural Român, deci este girat de statul român. Proiectul își propune să reunească o colecție de costume populare vechi de 100 de ani, o expoziție în care să fie expuse aceste costume îmbrăcate de către actrița Laura Cosoi și clipul video cu pricina.

Lansarea filmului pe facebook a stârnit comentarii negative din partea românilor, aceștia exprimându-și nedumerirea cu privire la mesajul acestui film.

„Putea fi filmat in Romania cu o romanca, avem fete foarte frumoase la noi in tara, negresele sunt superbe dar nu in acest context”, a scris Gabriela Varkonyi, acesta fiind cel mai apreciat comentariu.

„De ce ștergeți comentariile celor care nu văd nicio legătură cu România în clipul cu o negresă care se plimbă prin Londra?”, se întreabă Nicoleta Creguța Ciocea.