Un referendum, două buletine de vot și mai multe semne de întrebare

Zilele acestea, președintele României, Klaus Iohannis, a convocat reprezentanții partidelor la discuții privind aplicarea rezultatelor referendumului pentru justiție, lăsând impresia că sare peste o etapă esențială, anume validarea rezultatelor referendumului, anunțată de Curtea Constituțională pentru data de 12 iunie 2019.
Până când CCR se va pronunța cu privire la rezultatul referendumului, am încercat să aflăm care sunt condițiile pentru ca rezultatul referendumului să fie validat, demers nu foarte simplu, așa cum vom arăta în cele ce urmează.
La prima vedere, legea impune două criterii pentru validarea referendumului, însă niciun act normativ nu stabilește ce anume înseamnă „opțiuni valabil exprimate”.
Care sunt condițiile pentru validarea referendumului?
Legea 3/2000 prevede 2 condiții:
•Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
•(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Reamintim că Biroul Electoral Central a anunțat, luni, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai. Astfel, la prima întrebare, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da" a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu" au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530. La întrebarea a doua, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da" a fost de 6.477.865, iar pentru „nu" - 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.
Ținând cont de vidul legislativ privind acest aspect, am încercat să aflăm de la autorități clarificările care lipsesc din lege.
Ce înseamnă opțiuni valabil exprimate?
Ce înseamnă „vot valabil exprimat”, ținând cont că la referendum au fost două întrebări?
Validarea votului unei persoane este condiționată de răspunsul (fie da, fie nu) la ambele întrebări? Practic, o persoană trebuia să răspundă obligatoriu la ambele întrebări pentru ca votul ei să fie validat? Validarea ține cont de faptul că un buletin de vot putea fi invalidat prin aplicarea greșită a ștampilei, iar celălalt folosit corect?
Am transmis solicitarea de presă Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la care am primit un răspuns prompt, prin care eram informați că nu MAI este instituția în măsură să răspundă acestor întrebări.
„Vă comunicăm că informațiile solicitate nu sunt de competența Ministerului Afacerilor Interne. Vă facem cunoscut faptul că responsabilitatea centralizării la nivel național a rezultatelor referendumului aparține Biroului Electoral Central, așa cum reiese din prevederile Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, care, la art. 25 alin.(1) stipulează că ”Biroul Electoral Central veghează la reactualizarea listelor electorale permanente, la întocmirea copiilor de pe acestea și la transmiterea lor la birourile electorale ale secțiilor de votare, supraveghează corecta desfășurare a referendumului, centralizează la nivel național rezultatele acestuia, pe care le înaintează Curții Constituționale”, se arată în răspunsul transmis de MAI pentru ActiveNews.
În continuare, ne-am adresat Biroului Electoral Central (BEC).
„Potrivit dispozițiilor art 45, alin.1 din leea nr 3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului, Curtea Constituțională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru oranizarea și desfășurarea referendumului național și confirmă rezultatele acestuia”, se precizează în răspunsul transmis de BEC la solicitarea ActiveNews.
Prin urmare, nu am reușit să aflăm ce anume înseamnă „opțiuni valabil exprimate” și nici dacă răspunsul la ambele întrebări era obligatoriu pentru validarea votului.
Totuși, în plus față de solicitările de presă transmise instituțiilor statului, surse juridice ne-au explicat că această practică de a avea atâtea buletine de vot câte întrebări sunt în referendum este una europeană, urmând ca voturile să fie numărate separat, pe fiecare întrebare în parte.
În loc de concluzie, în așteptarea deciziei CCR, nu putem să nu ne întrebăm cum la nivelul unui referendum de importanță națională nu există nicio prevedere legală privind condițiile în care votul unei persoane se validează.
Mai mult, dacă pentru validarea votului, nu era obligatoriu ca o persoană să răspundă la ambele întrebări, de ce legea prevede ca omul să primească obligatoriu ambele buletine de vot în momentul în care votează? La fel, dacă ambele întrebări ar fi fost pe un singur buletin, un răspuns nul la o întrebare, ar fi anulat amândouă întrebări?
Prin urmare, singura certitudine este că acest referendum nu este doar cu două întrebări, ci cu mai multe semne de întrebare, și, din păcate, cu foarte puține răspunsuri.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Piața Unirii demolată de Băluță cu tot cu cele mai întinse fântâni arteziene din lume în baza unei MINCIUNI COLOSALE! Afacerea frauduloasă costă bucureștenii 5 ani de coșmar și 200 de milioane de Euro. DOVADA FOTO

NICU FANTASTICU - VIDEO. BTI: Întrebarea zilei: Va fi desființat președintele Nicușor de Băsescu & #Reziști pentru showul de la Polivalentă?

România reduce tariful de gaz cu 25% pentru Ucraina – Pierderea financiară o va achita statul român

Parlamentul a adoptat o lege ANTICONSTITUȚIONALĂ, pentru ”combaterea antisemitismului și a urii online”. Toți parlamentarii din Coaliția lui Nicușor Dan au votat în masă PRO. AUR și POT - CONTRA, SOS, o Abținere. George Simion: Pericol de dictatură!

Prof. Univ. Dr. Viorica Bălteanu: FRITZ SAU LIBER LA NELEGIUIRI. MODELUL CCR FUNCȚIONEAZĂ PERFECT ȘI LA USR

După ce ”și-a luat lumina de la Răsărit”, Nicușor Dan bagă ”dezinformarile” în CSAT: ”Trebuie să răspundem cantitativ”
Recomandările noastre

Opțiunea lui Samson: În ce condiții Israelul poate declanșa Prăpădul Nuclear

16 iunie: 12 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

CRONOCIDUL: Cea mai sinistră crimă împotriva umanității – Se dedică domnului Silviu Vexler
Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia
Secțiuni: Politic
Persoane: Klaus Iohannis
Locații: București
Subiecte: Referendum Iohannis
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)