ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Diplomatul român Cornel Feruță ar putea deveni noul director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), informează agenția Reuters, care citează surse diplomatice potrivit cărora actualul deținător al funcției, japonezul Yukiya Amano, intenționează să demisioneze anul viitor.

Potrivit acestor surse, Amano ar urma să demisioneze din cauza stării precare de sănătate. Diplomatul japonez, în vârstă de 72 de ani, a început al treilea mandat în fruntea AIEA în 2017.

Planul lui Amano de a pleca de la conducerea AIEA în martie 2020 ar însemna că cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor Agenției vor trebui să găsească un succesor pentru acesta. Ulterior, numele persoanei desemnate ar urma să fie supus votului Conferinței Generale. Următoarea întâlnire a Conferinței Generale a AIEA ar urma să aibă loc în septembrie.

Sursele diplomatice citate de Reuters notează că ambasadorul Argentinei la AIEA, Rafael Grossi și actualul coordonator-șef al AIEA, românul Cornel Feruță, sunt posibilii înlocuitori ai lui Amano.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a informat miercuri că „Directorul General este în contact cu membrii Consiliului Guvernatorilor în legătură cu planurile sale de viitor. El va informa în mod oficial Consiliul la momentul potrivit”.