ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tensiunile din societatea românească par să nu se mai domolească, nici măcar în Anul Centenarului. Un incident simptomatic a avut loc zilele trecute, la Iași.

Acolo, în timp ce aștepta avionul spre București, scriitorul și prozatorul Varujan Vosganian a fost înjurat de către un tânăr pe motive politice. 

„ În sala de așteptare, tot ca de obicei, citeam. Când, ce să vezi? Un bărbat în jur de treizeci de ani s-a proțăpit în fața mea, a început să profereze lozinci tefeliste și, în consecință, ne-a urat, atât mie personal cât și colegilor mei lideri ai coaliției de guvernare, să mergem la pușcărie. Cum în ultima vreme mitingurile au cam lipsit, bărbatul era nevorbit și nu se mai oprea din urările cu pușcăria. M-am întors către cel care veghea controlul pasagerilor și l-am rugat să-l ajute pe urător să se reîntoarcă la locul său. Ceea ce, după câteva vociferări ale bărbatului, s-a întâmplat.


După câtva timp am urcat în avion. Și atunci s-a petrecut nostimada. Eu, așa – zisul reprezentant al hoților, m-am așezat cuminte la locul meu (rândul 12) la clasa Economy (cum s-ar zice, la clasa a doua). El, justițiarul obidit, a mers în față și s-a instalat la clasa … Business (adică a-ntâia)

La urma urmei, dacă corupții stau la clasa a doua și anticorupții la clasa întâi e spre bine, nu?”, a povestit Vosganian pe blogul său .

Lider al grupului parlamentar ALDE, Varujan Vosganian este mai cunoscut în lume drept autorul „Cărții șoaptelor”, unul dintre cele mai răscolitoare volume ale secolului XX.
 

Ultima apreciere pentru acest volum a venit zilele trecute, când romanul a fost nominalizat  la Premiile PEN America, ediția 2018, la secțiunea de traduceri.

Romanul Cartea șoaptelor a mai fost nominalizat la cele mai bune cinci traduceri în limba spaniolă (El libro de los susurros, Pre-Textos, 2011, traducător Joaquín Garrigós) și la cele mai bune cinci traduceri în limba germană (Buch des Flusterns, Paul Zsolnay, 2013, traducere Ernest Wichner).

Cartea șoaptelor (Polirom, 2009, 2012, 2017) a primit în octombrie 2016 toate premiile decernate în cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere.  Romanul a apărut în limba polonă în traducerea Joannei Kornaś-Warwas, la Editura Książkowe Klimaty.

Cartea șoaptelor a mai apărut în limbile: norvegiană (Editura Bokvennen), neerlandeză (Pegasus), italiană (Keller Editore), armeană (Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, Antares), bulgară (Avangard Print), franceză (Editions de Syrtes), ebraică (Hakibbutz Hameuchad), cehă (Havran), suedeză (2244), portugheză (ediție digitală), maghiară (Orpheusz), persană (Ketabe Miamak), croată (Editura Sandorf). Romanul este în curs de apariție și în limba sîrbă (Laguna). O nouă versiune în limba armeană va apărea la Editura Sfîntului Scaun de la Ecimiadzin. Fragmente din roman au mai apărut și în limbile rusă, turcă și arabă.

Cartea șoaptelor, unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a obținut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundației Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viața Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeș, Premiul „Gheorghe Crăciun”, oferit în cadrul colocviului „Generația 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.

Cartea șoaptelor a fost desemnată în 2015, prin proiectul Worldwide Reading, cartea-simbol pentru condamnarea crimei de genocid.